Timişoarea: PORTRET / Alex Raţiu, şeful minor cu patru secretare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoarea: PORTRET / Alex Raţiu, şeful minor cu patru secretare
Timişoarea: PORTRET / Alex Raţiu, şeful minor cu patru secretare

La doar nouă ani, are un mandat permanent de preşedinte şi este escortat de patru secretare la toate şedinţele publice pe care le ţine în clasă.

După ce a îndrăznit să explice că doreşte să înfiinţeze un club care să protejeze natura, colegii l-au votat ca preşedinte cu mandat permanent şi au acceptat ca noul lor lider eco să angajeze şi patru secretare. Astfel, Alex Raţiu s-a instalat în 2008 în scaunul de preşedinte al clubului „Arborele vieţii” şi le-a numit pe colegele cele mai deştepte în funcţia de secretare.

„Le-am ales pe Ioana, Delia, Andrada şi Alexandra să fie secretarele mele pentru că sunt deştepte şi se descurcă foarte uşor să facă multe lucruri. Le-am ales în pauză, pur şi simplu am întrebat pe fiecare în parte dacă sunt de acord să fie secretarele mele”, a povestit Alex primele măsuri ale sale în calitate de lider.

Măsuri de lider ad-hoc

Deşi colegii spun că Alex are un mandat permanent, liderul nu a instalat un regim totalitar, optând pentru şedinţe în care fiecare îşi exprimă părerea faţă de viitoare planuri de atac împotriva factorilor care distrug natura.

„Am un caiet de sarcini în care scriem toate ideile care ne vin când facem şedinţe şi le împărţim la fiecare. De exemplu,o  să vrem să facem un CD pentru ca arborii ginko biloba pe care i-am plantat să asculte muzică”, a precizat liderul. Ideea trăsnită le-a venit elevilor din club după ce au urmărit la televizor o emisiune care explica ce gen de muzică ajută la creşterea plantelor.

Sub conducerea lui Alex, clubul a crescut de la o zi la alta. Astfel, membrii clubului se laudă cu eşarfe pe care stă imprimată o frunză de ginko biloba, semne de carte realizate chiar de ei sau plăsuţe de cumpărături confecţionate din materiale naturale. Printre alte realizări profesionale se numără expoziţii de lucrări făcute de toţi elevii şi un picnic în grup la Casa Cânepii. Dar nimic nu ar merge aşa de lin fără patru secretare responsabile. „Noi trebuie să-l ascultăm pe preşedinte, facem tot ce ne cere, medalii, site, desenăm”, a spus Ioana Iacobici, una din cele patru secretare.

Viitor bine plănuit

Aşa cum se cade unui lider calculat, Alex a notat ideile tuturor membrilor în caietul lui şi enumeră printre planurile de viitor realizarea unei coregrafii pentru dansul în jurul arborilor plantaţi sau prepararea unor leacuri din plante sau ceaiuri.
 „O să vrem să construim şi o casă de lemn într-un copac”, a adăugat Alex. Iar un coleg îl completează: „şi o să avem lift cu care te tragi de sfoară în sus”. Pe viitor, doar copilul lui Alex este văzut ca un posibil preşedinte al clubului.

Întrebări şi răspunsuri

De unde ţi-a venit ideea de înfiinţare a clubului?
Am fost curios să aflu mai multe detalii despre arborele vieţii, am căutat mult pe internet şi după ce am găsit mai multe informaţii, am spus în clasă ideea de a înfiinţa „Arborele vieţii” şi au fost toţi de acord, le-a plăcut mult ideea.

Cum aţi ajutat la plantarea arborilor în curtea şcolii?
Am luat fiecare câte o lopăţică, am făcut două gropi şi am pus cu grijă puii de arbore în pământ. După, am aşezat o plăcuţă pe care am scris numele clubului nostru şi ziua în care am plantat.

Pe ce criterii ţi-ai ales secretarele?
Pentru că sunt deştepte şi talentate.

ce-i place
„Îmi place foarte mult să călătoresc şi să mă joc fotbal cu prietenii mei”, a precizat liderul clubului „Arborele vieţii”. La lista lucrurilor care îi plac într-adevăr, Alex Raţiu mai adaugă şi momentele în care poate să joace baschet.
ce nu-i place
„Nu îmi place deloc atunci când este mizerie în natură”, a punctat ferm Alex, care nu suportă niciun factor care poluează mediul înconjurător. De asemenea, lui Alex nu-i plac oamenii care distrug arborii.

Profil
Născut - 29 aprilie 2001, Timişoara.
Studii - Clasa a III a, Colegiul Naţional Bănăţean.
Experienţă - Preşedinte de un an.
Familie - Are un frate de 5 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite