Huendoara: PORTRET / Daniel Cărmăzan, scutierul economist de la castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Huendoara: PORTRET / Daniel Cărmăzan, scutierul economist de la castel
Huendoara: PORTRET / Daniel Cărmăzan, scutierul economist de la castel

De profesie economist, Daniel e trezorierul ordinului şi, după ce a fost o vreme scutier devotat, acum va fi ridicat la rang de cavaler şi va primi blazonul cu şoim.

PROFIL
Născut - 15.08.1982.
Studii - Academia de Studii Economice.
Profesie - Economist
Familie - Căsătorit, are o fetiţă.



A ajuns în Ordin mulţumită soţiei sale, Claudia, care a devenit domniţă, fiind invitată în ordin de unul dintre colegii de serviciu. Daniel a fost timp de mai multe luni la rând, un simplu scutier. Spune că a fost nevoie să dovedească faptul că este fidel ordinului şi să înveţe să lupte cu tot arsenalul de arme medievale, pentru a ajunge să fie înălţat în rang.

Nuntă cu cavaleri
„Am venit în aprilie 2007 la ordin, după ce Otto Inimă de Dragon a invitat-o pe soţia mea să li se alăture. Partea frumoasă e că, în iulie, noi urma să ne căsătorim şi, evident, i-am invitat şi pe cavaleri. La momentul respectiv fiecare a dat din colţ în colţ şi au spus că nu au cum să ajungă... că nu pot... fiecare îşi găsise un motiv pentru a ne refuza. Supriza a fost aceea că seara a apărut toată trupa şi au făcut, printre nuntaşi, un spectacol pe cinste! M-au pus pe mine la tot felul de încercări, pentru a vedea dacă sunt demn de mireasă”, şi-a amintit amuzat Daniel.
Nici când a rămas însărcinată, soţia cavalerului nu a renunţat să participe la întâlnirile ordinului, care se organizează la Castelul Corvinilor.
„Încercăm să nu lipsim niciodată, atât la reconstituirile de weekend de la Hunedoara, cât şi la festivaluri. Soţia mea a venit la ordin până nu a mai cuprins-o rochia”, povesteşte trezorierul grupului medieval de la Hunedoara.

Cavalerul şomer
Acum Claudia şi Daniel Cărmăzan au o fetiţă de câteva luni, pe care o cheamă Denisa şi care, după cum spune tatăl ei, va avea parte de un botez medieval.
„Suntem ca într-o familie, aşa că la botez va lua parte toată lumea, iar noi inenţionăm să organizăm un botez medieval şi să îi croim fetiţei şi hăinuţe specifice, pe măsura ei”, a adăugat tânărul. Povestea semi-inventată a scutierului Dan Şoimul este că e fiul unui fierar care lucra la curtea regelui şi a unei ţesătoare.
„Tata a lucrat, ca multă lume, în Combinat, iar mama la blănuri, la Vidra, aşa că noi ne-am încropit nişte biografii, pornind de la repere reale”, a spus tânărul. Hunedoreanul a mărturisit că, deocamdată, nu are un serviciu.
„Practic, în acest moment sunt şomer. Tot ce fac, deocamdată, este să mă ocup de partea de finanţe a Asociaţiei Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, că doar la contabilitate mă pricep, însă sper că îmi voi găsi ceva de lucru în curând”, a mai spus Daniel. Până atunci, exersează împreună cu ceilalţi scutieri şi cavaleri, folosind în lupte câte două spade de o mână, armele sale preferate.



Întrebări şi răspunsuri
Ce ai face pentru oraşul tău?
Aş mai face un castel. Dacă unul fiind, nu îl vede lumea, poată dacă vor fi două vor avea parte de mai multă vizibilitate. Castelul trebuie promovat mai mult.

Ce înseamnă, pentru tine, Ordinul Cavalerilor?
Noi trăim din banii câştigaţi la spectacole, din cotizaţiile proprii şi din puţinele sponsorizări pe care le primim. Aşa că ideea de bază e: facem totul din plăcere, nu aşteptăm nimic. De altfel, pe parcursul sezonului suntem în fiecare duminică la castel.

Ce-i place
„Să citesc. Acum sunt în plină acţiune la «Shogun», care este o carte tot despre cavaleri. Şi când nu voi mai avea aşa mult timp, voi continua să vin la ordin”, a adăugat hunedoreanul.

Ce nu-i place
Pe Daniel îl deranjează mai ales mincinoşii. „Dacă are cineva ceva cu mine, mai bine îmi spune verde în faţă. Alte ordine se destramă, dar noi încercăm să trecem peste toate greutăţile”, a menţionat Daniel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite