PNL a contestat la Curtea Constituţională legea salarizării unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupurile parlamentare ale PNL au depus sâmbătă la Curtea Constituţională sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii salarizării unitare a bugetarilor, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului.

Potrivit constestaţiei, Legea încalcă opt articole din Constituţie. Premierul Emil Boc declarase că actul normativ nemulţumeşte deoarece taie din privilegii.

Sesizarea spune că Guvernul avea obligaţia de a solicita pentru acest proiect de lege avizul Consiliului Economic şi Social, având în vedere că din expunerea de motive a Guvernului, care a însoţit proiectul de lege, nu rezultă dacă un astfel de aviz a fost sau nu solicitat de către Guvern.

În plus, legea încalcă dispoziţiile art. 16 alin 1 din Constituţie, potrivit căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

"În situaţia în care însuşi titlul legii vorbeşte despre caracterul unitar al unei legi, categoriile exceptate aşa cum au fost ele enumerate mai sus constituie de fapt o abatere de la criteriul unităţii. Această abatere constituie în fapt o discriminare, o disproporţie între o categorie de salariaţi de la bugetul de stat, creând o categorie privilegiată de salariaţi de la bugetul de stat cărora nu li se aplică această lege, beneficiind în continuare de legi speciale", se arată în contestaţie.

"Prin eliminarea cumulului de funcţii practic este limitat şi încălcat dreptul constituţional al oricărei persoane la muncă, drept ce nu poate fi îngrădit de stat. Dreptul la muncă este un drept fundamental, de natură patrimonială recunoscut de Constituţie ca şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care nu poate fi îngrădit în mod arbitrar de către Stat. Or, prin interzicerea cumulului de funcţii practic dreptul la muncă este grav încălcat, prin legeacriticată fiind interzis unei persoane să muncească cu cumul de funcţii".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite