PICCJ: Vîntu, Luca, Ţurcan au profitat de condiţia modestă a angajaţilor Petromservice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu

Procurorii instanţei supreme susţine că Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi ceilalţi inculpaţi din cazul Petromservice au profitat de faptul că o mare parte din angajaţi aveau o condiţie materială modestă şi surse limitate de informaţii.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) arată în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, alături de alte persoane, că "faptele reţinute în sarcina inculpaţilor prezintă un pericol social deosebit şi justifică aplicarea unor pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege".

În acest sens, arată anchetatorii, trebuie avută în vedere valoarea extrem de ridicată a prejudiciului produs, care a contribuit la intrarea Petromservice în stare de insolvenţă.

Potrivit tabelului definitiv al creanţelor, 8.351 de persoane aveau creanţe provenite din raporturi de muncă, iar datoriile bugetare erau de aproximativ o sută de milioane de euro, ceea ce conturează un grad de pericol ridicat, având în vedere contextul social şi economic actual şi modul acut în care categorii largi de populaţie resimt lipsa resurselor bugetare.

De asemenea, numărul foarte mare al persoanelor afectate prin faptele inculpaţilor, celor peste 8.000 de creditori adăugându-se aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom şi 7.000 de acţionari persoane fizice, ale căror participaţii în societate au în prezent o valoare neglijabilă.

"Inculpaţii au profitat de faptul că o mare parte din aceste persoane aveau o condiţie materială modestă şi surse limitate de informaţii, astfel încât nu îşi puteau exercita drepturile la timp şi în deplină cunoştinţă de cauză, aspecte care contribuie la gravitatea faptelor şi denotă lipsa de scrupule a autorilor faptelor", explică procurorii PICCJ.

Modul în care Luca a transferat în patrimoniul propriu şi al persoanelor apropiate bunuri cuvenite salariaţilor pe care îi reprezenta în calitate de lider sindical reprezintă o vătămare de o gravitate deosebită adusă valorilor sociale protejate de lege, mai notează PICCJ.

Totodată, Parchetul arată că "această conduită este reprezentativă pentru o serie de fapte comise pe scară largă în ultimii ani, prin care întregi categorii socio-profesionale au fost spoliate în mod sistematic tocmai de cei care ar fi trebuit să le protejeze interesele".

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Şupeală, Graziano Rino Raichovich, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu, pe care îi acuză de spălare a banilor şi delapidare, prejudiciu produs SC Petromservice SA fiind de 83.518.369,96 euro, potrivit expertizei contabile întocmite în cauză, scrie Mediafax.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.
Totodată, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu vor fi judecaţi pentru complicitate la delapidare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite