Paleologu: 0,2% din PIB alocat culturii situează România pe ultima poziţie în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paleologu: 0,2% din PIB alocat culturii situează România pe ultima poziţie în UE
Paleologu: 0,2% din PIB alocat culturii situează România pe ultima poziţie în UE

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu,  s-a declarat astăzi, la Cluj, nemulţumit de alocarea pentru cultură a doar 0,2 % din Produsul Interne Brut (PIB), în ultimii ani, adăugând că acest procent "lamentabil, jalnic, situează ţara noastră pe ultima poziţie în Uniunea Europeană".

"Eu m-am plâns de lipsa fondurilor în cultură şi argumentul nu e văicăreală, că vai de mine nu avem destui bani pentru cultură, ci e vorba de investiţie. 0,2% pentru cultură e lamentabil, jalnic, ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană, deşi cultura aduce bani, industriile creative aduc mai mult la PIB decât aduce mineritul. De 20 de ani alocăm culturii 0,2 % din PIB, în timp ce Franţa dă 1%, iar foste ţări comuniste au buget mult mai substanţial alocat culturii. Am avea mult de recuperat”, a spus Paleologu, în cadrul unei dezbateri de la Cluj-Napoca pe teme de dezvoltare urbană.

Referindu-se la rolul culturii contemporane în dezvoltarea urbană şi regională, Theodor Paleologu a arătat, plecând de la un citat din scrierile baronului Richard von Weizsacker, fost preşedinte al RFG (1984-1994), citat adoptat drept motto al Forum Cluj - că, şi în zilele noastre, "cultura nu este o Grădină a Edenului pentru intelectuali şi elitele artistice, dimpotrivă, este pretutindeni unde sunt oameni". Ministrul culturii a detaşat categoric politica de politicile culturale şi a susţinut că amestecul politicului în cultură nu aduce beneficii acesteia.

Ministrul a mai afirmat că ziarele ar trebui să publice pe primele pagini articole legate de cultură, în loc de „alte tâmpenii”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite