PE cere statelor membre să elimine, până la sfârşitul anului, restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Căpşunarii" au liber şi-n Islanda FOTO: ADEVĂRUL
"Căpşunarii" au liber şi-n Islanda FOTO: ADEVĂRUL

Deputaţiii europeni au votat astăzi o rezoluţie prin care li se cere statelor membre care au anunţat că menţin până în 2014 restricţiile de pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor, să-şi revizuiască politica şi să elimine aceste îngrădiri până la sfârşitul lui 2011.

În Tratatul de aderare la UE se prevedea o perioadă maximă de tranziţie de şapte ani, interval pe care au anunţat că-l vor folosi la maximum 10 state, plus Spania care a limitat în iulie accesul românilor, doar, nu şi pe al bulgarilor, pe piaţa muncii.

Spania îşi liberalizase total piaţa forţei de muncă, însă a revenit în iulie, argumentând că şomajul şi situaţia economică de criză o obligă să facă acest lucru.

Rezoluţia a fost elaborată de parlamentarul român Traian Ungureanu (aparţinând grupului PPE). Ungureanu a explicat că nu s-au înregistrat efecte negative în statele care au permis accesul muncitorilor proveniţi din statele care au aderat la UE în 2004 şi 2007.

"Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeană, arată că muncitorii din estul Europei nu au generat șomaj și nu au pus presiune pe sistemele de protecție socială. Dimpotrivă, influxul a adus creștere economică în țările de destinație, evaluat la 1% din PIB", a precizat Raportorul Traian Ungureanu, în cadrul dezbaterii de acum două zile, care a precedat votul de azi.

Ţările care au intrat în UE în 2004 -  Polonia, Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, au scăpat anul acesta, la 1 mai, de perioada de tranziţie şi, teoretic, au acces neîngrădit pe piaţa forţei de muncă europene. Cu toate acestea, ţări precum Austria sau Germania, se folosesc de tot felul de chichiţe şi reguli care limitează până şi accesul cetăţenilor din aceste state la joburile autohtone.

Deputaţii europeni au vorbit azi despre aceste lucruri, modul cum se eschivează unele state de la aplicarea corectă a Directivei 2004/38/EC privind dreptul cetățenilor europeni și al membrilor familiilor lor de a circula și de a-și stabili reședința liber în Uniunea Europeană.

De aceea, este posibil ca „la nevoie”, Comisia Europeană să-şi „exercite dreptul de a iniția procedurile legate de încălcarea legislației ("infringement") împotriva statelor membre care nu respectă această legislație”, au spus deputaţii europeni.

"Pe termen lung, aceste restricţii pot avea un impact negativ asupra valorilor şi drepturilor fundamentale prevăzute în tratatele UE, cum ar fi libera circulaţie, non-discriminarea, solidaritatea şi egalitatea în drepturi", se spune într-un comunicat al PE.

Rezoluţia are caracter de recomandare şi este de aşteptat ca multe state să o ignore, în contextul recesiunii, al crizei datoriilor suverane şi al politicilor populiste care se manifestă în toate statele dezvoltate ale Europei. Acum o săptămână, premierul Marii Britanii promitea englezilor că va diminua drastic, la zeci de mii, migraţia. Anul trecut, peste 250.000 de imigranţi au intrat în Marea Britanie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite