PDL şi PSD şi-au împărţit ţara bucată cu bucată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două partide au semnat „Parteneriatul pentru România”, document care pune bazele viitoarei guvernări paritare. Înţelegerea PDL – PSD prevede că ministerele şi judeţele vor fi alocate câte unui partid, care le va administra fără ingerinţe din partea partenerului politic.

Oficial, PDL şi PSD şi-au dat mâna. Mircea Geoană şi Emil Boc au semnat, ieri, protocolul coaliţiei intitulat „Parteneriat pentru România 2008-2012”. „Am semnat parteneriatul nu pentru a reface trecutul, ci pentru a da un viitor stabil României”, a declarat Emil Boc. „La situaţii excepţionale, soluţii excepţionale”, a spus la rândul său, Mircea Geoană.

Cele două partide se angajează să îşi păstreze şi să-şi respecte identitatea doctrinară şi ideologică, precum şi apartenenţa la famiile lor politice europene. Fiecare partid va avea candidat propriu la preşedinţie.

PDL şi psd nu mai au voie să se certe

În spatele declaraţiilor, rămâne însă împărţirea dură: Un ministru al unui partid va avea secretarii de stat de la acelaşi partid, iar unde consiliul judeţean este dominat de unul dintre partide, prefectul va fi de aceeaşi culoare politică.

Protocolul poate înceta în cazul în care se încalcă programul de guvernare sau vreo înţelegere ulterioară. 

Documentul face referire la o structură de conducere numită BPCC- Biroul Politic de Coordonare a Coaliţiei, ca fiind forul care constată încălcarea înţelegerilor. În BPCC , PDL şi PSD vor fi reprezentaţi în mod paritar. PC va avea un reprezentant. Vor fi sancţionate atacurile între reprezentanţii PSD şi PDL. Dacă se va revoca un ministru, premierul va propune o persoană de la partidul care primise iniţial portofoliul.

La Justiţie, un independent

După negocierile din ultimele zile s-a convenit ca portofoliul de la Justiţie să revină unui independent. Acesta va fi propus de către PSD. Unul dintre numele vehiculate în momentul de faţă este cel al lui Corneliu Bârsan, judecătorul României la CEDO. Alte informaţii indică faptul că postul este rezervat pentru o nominalizare din partea lui Traian Băsescu.

Colegiul Director al PDL a votat în favoarea constituirii coaliţiei cu doar două voturi împotrivă. Ele au venit de la Cezar Preda şi Costică Canacheu. La PSD, Ion Iliescu a declarat însă că în politică un compromis este necesar, dar „a face compromisuri nu înseamnă a te compromite”.

Obiectivele guvernării

Protocolul de constituire a coaliţiei, intitulat „Parteneriat pentru România 2008-2012”, conţine 25 de puncte care sunt caracterizate drept „obiectivele guvernării pe care se construieşte cooperarea”. Vi le prezentăm pe cele mai importante:

Protejarea locurilor de muncă.

Asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin menţinerea cotei existente de 16% şi acordarea de compensaţii şi deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici precum şi reducerea numărului de taxe şi impozite.

Continuarea procesului de reformă în domeniul justiţiei în vederea garantării independenţei acesteia şi neimplicării politicului.

Descentralizarea, inclusiv financiară, a administraţiei publice.

Adoptarea unui regim riguros de cheltuire a banului public şi elaborarea bugetului în regim multianual.

Adoptarea legii privind sistemul unitar de salarizare a bugetarilor.

Creşterea alocaţiilor pentru copii.

Includerea pensiilor din agricultură în sistemul pensiilor de stat şi asigurarea resurselor financiare necesare susţinerii sistemului pensiilor de stat.

Reformarea structurilor administrative şi reducerea birocraţiei.

Realizarea Programului Naţional pentru construirea de locuinţe sociale şi pentru tineri.

Relansarea turismului şi a sportului ca domenii de importanţă naţională.

Sprijinirea agriculturii prin subvenţii şi reabilitarea sistemului de irigaţii.

Reforma în educaţie, având la bază ridicarea nivelului de performanţă în sistemul educaţional şi asigurarea unor venituri decente pentru cei ce îşi desfăşoară activitatea în acest sistem.

Continuarea reformei electorale

Structura viitorului Guvern

Cele mai multe dintre ministere au fost deja partajate. Unele se află încă în negocieri. Vor fi 19 ministere, patru posturi de ministru delegat, plus vice-premierul şi premierul. PSD va avea un portofoliu în plus faţă de PDL.

Prim-ministru – PDL (Theodor Stolojan) 

Secretar general - PDL

Viceprim-ministru – PSD

Justiţie – independent

Apărăre – PDL

Interne – PDL

Externe – PSD

Transporturi – PSD

Dezvoltare – PDL

Agricultură –PSD

Sănătăţe –PSD, care va acorda portofoliul PC

Tineret şi Sport – PDL

Cultură – PDL

Comunicaţii – PSD

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul – PDL

Posturi aflate în discuţie

Economie
Finanţe
Educaţie
Mediu
Turism
Afaceri Europene
Ministerul pentru IMM

image

Democraţia ne-a arătat că ne-am maturizat. A fost un moment complex de negocieri. La situaţii excepţionale, soluţii excepţionale. Formula găsită era singura capabilă să asigure stabilitatea României

image



Mircea Geoană, Preşedinte PSD

image

Am semnat parteneriatul dintre PSD şi PDL nu pentru a reface trecutul, ci pentru a da un viitor stabil şi performant României. Respectarea promisiunilor din programul de guvernare va fi adevărata măsură a parteneriatului nostru

image



Emil Boc, Preşedinte PDL

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite