PSD şi PDL se bat pentru locul întâi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estimările INSOMAR şi CCSB, date publicităţii aseară, arată o luptă strânsă între PSD şi PDL. PNL e pe trei, EBA- europarlamentar. PSD şi PDL se află pe primele locuri la alegerile pentru Parlamentul European, potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne.

MAI CITIŢI ŞI:

Pe marginea şanţului, de Ion Ioniţă
Şi totuşi, merită! de George Rădulescu
Normalitate cu bube de Florin Iaru

Votăm cot la cot cu Europa
Alegeri care se influenţează
Nouă candidaţi pe loc pentru Parlamentul European
Europenilor nu le pasă de alegerile pentru Parlamentul European - studiu
Partidele naţionaliste din România au şanse să intre în Parlamentul European - presă
Alegerile europene pun presiune pe guvernele naţionale
Negocieri de culise după euroalegeri


Cele două formaţiuni sunt despărţite de câteva mii de voturi. Sondajele realizate de operatorii celor două institute de cercetare sociologică - INSOMAR şi CCSB - la ieşirea de la urne  indică o diferenţă de sub un procent între social-democraţi şi democrat-liberali. Cifrele oferite de INSOMAR dau PSD drept câştigător al scrutinului de ieri, cu 31%.  PDL ar fi obţinut, conform aceleiaşi surse, 30,4%.

Datele CCSB sunt diferite, formaţiunea lui Geoană fiind creditată cu 30,7 procente, iar cea a lui Boc cu 30,4%. PNL se plasează, potrivit ambelor institute, pe locul al treilea, cu 16,6, respectiv 15,4 procente.

Pragul electoral minim de 5% stabilit de lege pentru partidele şi alianţele politice a fost depăşit de alte două formaţiuni – UDMR şi PRM. Maghiarii au cumulat peste 9% din totalul voturilor exprimate, iar partidul condus de Corneliu Vadim Tudor - circa 7%.

Un singur candidat independent a reuşit să strângă un număr suficient de sufragii pentru a putea pleca la Bruxelles: Elena Băsescu, fiica preşedintelui României.

În cazul candidaţilor independenţi, pragul electoral se numeşte coeficient naţional şi reprezintă raportul între numărul total de voturi valabile şi numărul de mandate (33) ce revin ţării noastre.

image
image



Listele posibililor europarlamentari, conform estimărilor

image
image



Europenii au votat mai mult cu partidele de dreapta

image

Bavarezi exercitându-şi dreptul de vot la europarlamentare  Foto:AFP



Alegerile europene s-au încheiat ieri pe fondul unei rate mari de absenteism, iar sondajele anunţă o victorie a conservatorilor în faţa principalilor rivali, socialiştii şi social-democraţii.

Germania
Conservatorii cancelarului Angela Merkel scad de la 44 la sută, la 38 de procente. Social democraţii (aflaţi şi ei la guvernare) rămân la 21%, iar verzii – la 11%. Liberalii cresc de la 6% - la 11%.

Irlanda
Centriştii lui Fine Gael, acum în opoziţie, sunt pe primul loc, cu 31%, în timp ce liberal-democraţii lui Fianna Fail (la guvernare) se află pe locul doi, cu 23% din voturi. Laburiştii sunt pe locul trei, cu 17%.

Slovacia
Partidul de stânga SMER al premierului slovac Roberto Fico a dominat alegerile, obţinând 31,8%, în timp ce partenerii săi de coaliţie, ultranaţionaliştii din SNS, au intrat pentru prima dată în PE, cu 5,5%. Conservatorii au obţinut 16,90%.

Olanda
Partidul pentru Libertate (PVV) al deputatului de extremă dreaptă Geert Wilders obţine 17% din voturi, devenind a doua forţă politică a ţării reprezentată în Parlamentul European.

Austria
Socialiştii scad de la 33% la 23,7%. Îşi dublează procentul Partidul Libertăţii (dreapta populistă), de la 6,3% la 13,4%. Creştin democraţii rămân pe poziţii cu un procent de 29,7%. Partidul fondat de Joerg Haider este creditat cu 4,7%.

Bulgaria
Partidul de dreapta GERB al primarului Sofiei a câştigat europarlamentarele, devansând socialiştii premierului Serghei Stanişev şi obţinând 26,5%.

Danemarca
Scade procentul socialiştilor, care, de la 32%, cât obţinuseră în 2004, au ajuns la 22,7%. Verzii ajung la 14,9 la sută, iar naţionaliştii cresc de la 6,8% la 14,9%.

Malta
Socialiştii obţin în jur de 57%, în timp ce creştin democraţii din Guvern obţin 40%

Franţa
Rata de participare a fost, la ora locală 17.00, de 33,18%, foarte apropiată de cea din 2004. Scrutinul de ieri, în care partidul de dreapta UMP al lui Nicolas Sarkozy este considerat favorit, a reprezentat un test şi pentru socialişti.

Grecia
Opoziţia socialistă a depăşit partidul conservator Noua Democraţie al premierului Costas Caramanlis. Procentul partidului socialist Pasok a ajuns la 39,5%.

Ungaria
Principalul partid al opoziţiei ungare, Fidesz,  a obţinut cel puţin 16 dintre cele 22 de mandate, a anunţat aseară televiziunea publică. Alte patru mandate vor reveni Partidului Socialist, în timp ce partidul radical naţionalist „Jobbik“ va obţine două mandate.

Letonia
Alfreds Rubiks, ultimul lider sovietic al Letoniei, închis că a încercat să răstoarne primul guvern al ţării numit în mod democratic, şi Ivars Godmanis, liderul independenţei republicii baltice, au mari şanse de a fi colegi în Parlamentul European.;

image
image

Nu s-a mai întâmplat niciodată ca cetăţenii din 27 de ţări să îşi aleagă reprezentanţii într-o instituţie din ce în ce mai importantă.

image


Durao Barroso
preşedintele Comisiei Europene

image
image

Cer tuturor europenilor să voteze pentru crearea unei Europe puternice, care să ne protejeze.

image


Nicolas Sarkozy
preşedintele Franţei

image
image

Trebuie să arătăm că suntem cel mai puternic partid, să ne clasăm înaintea social-democraţilor, pentru a ne apăra interesele în UE.

image


Angela Merkel
 cancelarul Germaniei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite