Osetia de Sud rămâne „o rană deschisă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Osetia de Sud rămâne „o rană deschisă“
Osetia de Sud rămâne „o rană deschisă“

Spiritele par a se încinge din nou la frontiera dintre Georgia şi Rusia, alimentând temerile privind noi ostilităţi. La un an de la războiul din Georgia, Moscova şi Tbilisi continuă să se acuze reciproc de a fi la originea conflictului, iar provocările se înmulţesc.

Tbilisi a acuzat duminică militarii ruşi care ocupă Osetia de Sud şi Abhazia că avansează în interiorul Georgiei pentru a deplasa “frontiera” cu Osetia de Sud. La rândul său, Rusia a avertizat, sâmbătă, că va folosi “toată forţa de care dispune” pentru a se apăra în faţa “provocării” Georgiei după ce Osetia de Sud a acuzat Tbilisi de tragerea mai multor focuri de mortiere.

„Incidentele violente şi lipsa unui regim de securitate funcţional în zonele litigioase creează o atmosferă periculoasă, în care ar putea reizbucni confruntări de amploare”, avertizează International Crisis Group, organizaţie de experţi de la Bruxelles. Mai multe runde de negocieri au avut loc la Geneva între ruşi, separatişti şi georgieni, dar fără progrese notabile.

Misiunea europeană, care numără 300 de membri şi din care face parte şi România, a fost prelungită de UE cu un an, în pofida reticenţelor Moscovei. Misiunea UE este în prezent singura din regiune, după ce Moscova a refuzat prelungirea misiunilor OSCE şi ONU.

La un an de la bombardamentele ruse, urmele războiului aproape că nu se mai văd în oraşul georgian Gori, situat aproape de graniţa cu Osetia de Sud, dar oamenii trăiesc în continuare cu teamă, relatează AFP.

Spectrul ameninţării

Localnicii spun că n-au uitat bombardamentele şi ocupaţia. Cu atât mai mult cu cât trupele ruseşti staţionate la câţiva kilometri îi fac să se teamă de noi violenţe.

Preşedintele Mihail Saakaşvili a declarat într-un interviu pentru Reuters că Georgia este conştientă că nu-şi mai poate lua înapoi regiunile separatiste sprijinite de Rusia, dar se teme că Moscova urzeşte planuri împotriva Georgiei.

Supravieţuirea lui Saakaşvili, „un miracol“

Faptul că încă se află la putere este, în opinia preşedintelui Saakaşvili, “o poveste miraculoasă despre supravieţuire”. Deşi spune că un nou război cu Rusia nu este iminent, Saakaşvili este convins că Moscova nu a renunţat la speranţa de a-l îndepărta de la putere cu ajutorul forţelor plasate la 50 de kilometri de capitala georgiană. “Încă stau în acest birou, în ciuda promisiunii solemne făcute de Putin de a mă spânzura de diferite părţi ale corpului, pentru a zdrobi statalitatea Georgiei”, a declarat Saakaşvili.

Implicaţii geopolitice

În noaptea de 7 spre 8 august, în urmă cu un an, când cerul georgian lua foc sub efectul rachetelor şi focurilor de armă, nimeni nu-şi putea imagina amploarea crizei care urma să se nască în jurul teritoriului minuscul al Osetiei de Sud. Dintr-un litigiu regional care mocnea de mai mulţi ani, conflictul s-a transformat într-un război cu mari implicaţii geopolitice.

Războiul, chiar dacă a fost scurt, a permis Rusiei să se repoziţioneze ca principală putere într-o regiune în care SUA încearcă să-şi sporească influenţa. Georgia şi-a pierdut o cincime din teritoriu şi şansele de a adera la NATO. Deşi a evitat haosul politic pe care îl prevedeau unii, imaginea Georgiei a avut de suferit de pe urma aventurismului său militar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite