Oşenii îşi ţin palinca pentru urmaşii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oşenii îşi ţin palinca pentru urmaşii lor
Oşenii îşi ţin palinca pentru urmaşii lor

Petru Ciocan are o palincă veche de 39 de ani şi vrea să o dăruiască nepoţilor. Acesta a primit-o cadou în ziua în care s-a născut, chiar de la părinţii lui. Vrea să facă acelaşi lucru şi cu primul nepot care se va căsători.

Palinca veche de zeci de ani poate fi găsită şi azi în gospodăriile oamenilor din zona Oaşului. Această băutură alcoolică este păstrată cu sfinţenie de cei din partea locului pentru cele mai importante momente din viaţa unui om.
Petru Ciocan, primarul localităţii Certeze, se poate lăuda cu o palincă veche de 39 de ani. Ceilalţi nouă fraţi ai lui se mândresc cu o ţuică la fel de bună. „Părinţii mei au pus deoparte 200 de litri de palincă, pentru noi toţi. La data de 29 octombrie 1970, când m-am născut, am primit 50 de litri de palincă“, spune Petru Ciocan. În anul 1996, când s-a căsătorit, palinca avea deja 26 de ani.

Tradiţie în zona Oaşului

Pentru că a fost o cantitate foarte mare, din cei 50 de litri de palincă păstraţi pentru nuntă, aproximativ 25 i-au rămas pentru a marca şi alte evenimente. Spune că se va  atinge de bidoane abia în momentul în care primul dintre cei patru nepoţi se va căsători. „Am patru nepoţi, de 16, 17, 19 şi 22 de ani. Primul care va decide să se căsătorească va primi din partea mea cealaltă cantitate de palincă, care la ora actuală are deja 39 de ani“, spune Ciocan.
El susţine că nu este singurul din comuna Certeze care respectă cu sfinţenie tradiţia. „Oamenii vor să ştie că la nuntă, la botez sau la alte evenimente foarte importante din viaţa lor au asigurată palinca cea mai bună. Cu cât este mai veche palinca, cu atât este mai bună. La noi se face din prune mistreţe şi are un gust aparte şi o culoare deosebită“, spune Petru Ciocan.

Palincă pentru nunţi

În zona Oaşului, în perioada de vară, au loc cele mai multe nunţi. Sunt şi câte patru, cinci pe zi, iar fiecare familie are păstrată acasă o cantitate suficientă pentru nunta copiilor. „Vin din străinătate, se căsătoresc, sunt bucuroşi că nu trebuie să îşi mai facă griji pentru băutură, pentru că ea este asigurată de părinţi“, mai spune Petru Ciocan. Şi sătmărenii ţin cont de tradiţie.
Ana Marian, 56 de ani, păstrează o sticlă de palincă până când nepotul său împlineşte 18 ani. „În 2004, fiica mea s-a căsătorit, iar din palinca de la nuntă am păstrat o sticlă pentru nepotul meu, pe care o voi dărui când împlineşte 18 ani“, a declarat Ana Marian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite