Osama bin Laden a fost ucis/ Implicaţiile economice: Dolar mai puternic şi preţ scăzut la petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După anunţul preşedintelui american Barack Obama cu privire la uciderea lui Osama bin Laden dolarul american s-a apreciat iar preţul petrolului este în scădere.

Vestea uciderii lui Osama ben Laden nu a rămas fără urmări în domeniul economic. Astfel, preţul petrolului a înregistrat o scădere de 1,3%, ajungând la 112,39 de dolari pe baril, analiştii spunând că piața petrolului este cea mai sensibilă atunci când apar ştiri importante despre război sau din Orientul Mijlociu.

Iar dolarul american s-a apreciat luni faţă de principalele valute de referinţă, revenind de la minimele ultimilor 3 ani.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în urcare cu 1,6%, depăşind pragul psihologic de 10.000 de puncte pentru prima dată de la cutremurul din 11 martie, datorită optimismului că acţiunile de pe Wall Street vor creşte puternic.

Preţul petrolului Brent era în scădere cu 98 de cenţi la ora 5:08 GMT (8:08 ora României), la 124,91 dolari pe baril, cu 2 dolari sub maximul ultimilor 32 de luni, de peste 127 dolari pe baril, atins în aprilie.

Cotaţia de referinţă pe piaţa americană a coborât în acelaşi timp cu 1,19 dolari, la 112,74 dolari pe baril.

Petrolul era deja în scădere înainte de anunţarea morţii lui bin Laden, după decesul unuia dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi în urma raidurilor aeriene ale NATO şi după informaţiile apărute pe surse în presa internaţională privind creşterea producţiei de petrol a Arabiei Saudite în aprilie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite