Israelul ameninţă că va abandona negocierile de pace în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul ameninţă că va abandona negocierile de pace în Orientul Mijlociu
Israelul ameninţă că va abandona negocierile de pace în Orientul Mijlociu

Israelul a ameninţat că va renunţa la negocierile de pace în Orientul Mijlociu dacă Marea Britanie şi alte state europene nu vor sprijini ţara prîntr-un vot cheie privind aprobarea controversatului raport Goldstone, propus de Naţiunilor Unite, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Statul israelian a afirmat că nu va continua cu planul privind restabilirea păcii dacă Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU va aproba raportul care condamnă statul evreiesc pentru crime de război comise în timpul ofensivei din ianuarie în Fâşia Gaza.

Potrivit publicaţiei britanice The Times, care a asistat la o convorbire telefonică între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi primul ministru britanic Gordon Brown, Marea Britanie are de gând să se abţină de la vot.

Citiţi şi:


Netanyahu l-a îndemnat pe Gordon Brown să se opună rezoluţiei, spunând, motivând că  ar putea prejudicia procesul de nogociere a păcii.

Israel a cerut Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU să nu "răsplătească teroarea" prin acceptarea raportului ce acuză atât statul evreu cât şi pe grupul palestinian Hamas de crime de război în conflictul de Gaza.

Rezoluţia, aşa cum este propusă, va fi fi o recompensă pentru teroare şi va trimite un mesaj clar teroriştilor din lume," declara Aharon Leshno Yaar, ambasadorul Israelului la ONU, în cadrul consiliului de la Geneva în faţa reprezentanţilor a 47 de state.

Raportul Goldstone recomandă înmânarea concluziilor către Tribunalul de la Haga, dacă Israel şi Hamas nu efectuează investigaţii credibile în şase luni.

Premierul israelian declara în urmă cu câteva zile că Israelul nu va permite niciodată ca soldaţii săi şi liderii armatei să ajungă în faţa tribunalului internaţional de la Haga să fie judecaţi pentru crime de război comise în Gaza.

Netanyahu a descris raportul Goldstone ca unul distorsionat care diminuează ceea ce el numeşte dreptul Israelului de a se apăra.

Acesta a adăugat că nu va accepta ca soldaţii săi să fie trataţi ca nişte criminali de război, după ce au apărat vieţile israelienilor, într-un mod demn, împotriva unui inamic, pe care l-a catalogat drept inuman.

Raportul Goldstone acuză forţele israeliene de comiterea unor crime de război asupra civililor în cea de-a 22-a zi de atacuri asupra militanţilor din Fâşia Gaza în decembrie şi ianuarie anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite