Solana cere Organizaţiei Naţiunilor Unite să recunoască statul palestinian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solana cere Organizaţiei Naţiunilor Unite să recunoască statul palestinian
Solana cere Organizaţiei Naţiunilor Unite să recunoască statul palestinian

Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Javier Solana, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să recunoască statul palestinian la un moment dat. Acesta a adăugat că această recunoaştere ar trebui să aibă loc chiar şi în condiţiile în care israelienii şi palestinienii n-ar reuşi să ajungă la un acord între ei, relatează Reuters.

Solana a făcut declaraţia sâmbătă, la Londra, în timp ce discuţiile dintre palestinieni şi israelieni sunt în impas.

Palestinienii au spus că nu vor relansa discuţiile, dacă Israelul nu renunţă la colonizarea în Cisiordania.

"După expirarea unui termen impus iniţial, o rezoluţie a Consiliului de Securitate ar trebui să proclame adoptarea soluţiei a două state", a spus Solana, precizând că aceasta ar trebui să includă parametri privitori la graniţe, chestiunea refugiaţilor, controlul asupra Ierusalimului şi aranjamente de securitate.

"Ar accepta statul palestinian ca un membru deplin al ONU şi ar stabili un calendar pentru implementare", a explicat el.

Susţinând revenirea la graniţele israeliene de dinainte de războiul din 1967 cu Egiptul, Siria şi Iordania, în care Israelul a luat Cisiordania, Solana a spus că mediatorii ar trebui să stabilească un calendar pentru un acord de pace. "Dacă părţile nu sunt capabile să respecte calendarul, atunci ar trebui luată în considerate o soluţie susţinută de comunitatea internaţională", a subliniat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite