Afganistan: Organizaţia Naţiunilor Unite se teme de noi violenţe, după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, se teme că se vor înregistra violenţe în Afganistan odată cu anunţul, prevăzut în câteva săptămâni, al rezultatelor definitive ale alegerilor prezidenţiale, care ar putea agrava polemicile privind frauda, a anunţat ONU sâmbătă, într-un comunicat citat de AFP.

În raportul său trimestrial privind Afganistanul, Ban scrie că "nivelul neregulilor electorale presupuse a provocat importante turbulenţe politice, generând temeri privind reluarea violenţelor, atunci când rezultatele alegerilor vor fi anunţate".

Secretarul general consideră că "grave fraude electorale au avut loc şi au fost posibile, în primul rând, dar nu numai, din cauza lipsei de acces în regiuni ale ţării, pe fondul conflictului în curs".

Conform rezultatelor preliminare, preşedintele afgan în exerciţiu Hamid Karzai este pe primul loc, cu 54,6 la sută din voturile declarate valide, faţă de 27,8 la sută pentru rivalul său, fostul ministru al Afacerilor Externe Abdullah Abdullah.

Aceste rezultate vor fi definitive doar după numeroasele anchete desfăşurate pe tema acuzaţiilor de fraudă. Dacă un număr important de voturi sunt invalidate, rezultatul lui Karzai ar putea scădea sub pragul de 50 la sută şi va trebui să intre cu Abdullah în al doilea tur.

"Un proces credibil de verificare şi renumărare (a buletinelor de vot suspectate de fraudă-n.r.) este pe cale să se încheie", după care "va fi de o importanţă crucială ca rezultatele să fie acceptate de toţi, pentru ca alegerea viitorului preşedinte afgan să fie certificată şi ca un nou Guvern să poată fi format", adaugă secretarul general al ONU.

În opinia lui Ban, este "imperativ" ca membrii comunităţii internaţionale să rămână angajaţi pe termen lung în Afganistan, dar e nevoie în curând de o "schimbare decisivă": ca Guvernul afgan să fie autorizat şi determinat să îşi asume toate responsabilităţile care aparţin unui stat suveran, iar comunitatea internaţională să treacă la un "rol de sprijin".

Pentru această schimbare, "un nou contract între Guvernul afgan şi poporul său" este esenţial, consideră Ban.

Afganii au votat la 20 august în alegerile prezidenţiale şi provinciale, dar numai 38,7 la sută s-au prezentat la vot, conform autorităţilor electorale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite