Fermierii indieni protesteză faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii indieni protesteză faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului
Fermierii indieni protesteză faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului

Miniştrii de comerţ se întâlnesc în New Delhi pentru a discuta faptul că şeful Pascal Lamy al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a spus că ar putea pune bazele pentru un efort final de a ajuge la un nou nivel anul viitor.

"Miniştrii OMC vor avea oportunitatea pentru a schiţa cum intenţionează să aducă ciclul Doha mai aproape în 2010", a declarat directorul general al OMC. "Întâlnirea poate fi un real început al sfârşitului de ciclu" a adăugat acesta.

Două zile de discuţii la nivel ministerial sunt, de asemenea, prevăzute ca pregătire pentru un progres ulterior al unui grup de 20 de lideri bogaţi şi a naţiunile în curs de dezvoltare târzie din Pittsburgh.

"Suntem la finalul jocului de negocieri Doha ", a spus ministrul comerţului Simon Crean din Austria, în mijlocul discuţiilor care vor fi urmate de cheia de către Organizaţia Mondială a Comerţului incluzând Uniunea Europeană, Statele Unite şi China.

India şi SUA sunt diferite, în ceea ce priveşte protecţia subvenţiei pentru agricultorii săraci care au contribuit la colapsul de lungă durată din iulie 2008 asupra ciclului de dezvoltare Doha, care are ca scop ieşirea din sărăcie.

Acum India a luat iniţiativa de a se "re-energiza" şi de a profita de oportunitatea reputaţiei sale.

Fermierii şi grupurile de stânga au declarat că vor protesta în timpul întâlnirii, care se va concentra asupra modalitălilor de a elimina lacunele privind libertizarea comerţului cu produse agricole şi industriale.

"Doha a luat atât de multe de la noi şi nu ne-a dat nimic în schimb", a spus Yudhvir Singh, purtătorul de cuvânt al Comitetului indian al Mişcărilor Fermierilor, reprezentând 13 state.

În final, toţi cei 153 de miniştri au fost de acord că trebuie să reducă radical subvenţiile către fermierii din America de Nord şi Europa. Discuţiile ar trebui să ofere "claritate necesară pentru a înţelege oportunităţile de acces pe pieţe semnificative"
a subliniat reprezentantul SUA, Ron Kirk, înainte să părăsescă New Delhi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite