Ore de coşmar, în trenul Timişoara-Sighet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ore de coşmar, în trenul Timişoara-Sighet
Ore de coşmar, în trenul Timişoara-Sighet

Locomotiva garniturii a trecut printr-un incendiu şi apoi a fost lovită de o altă locomotivă venită în ajutor. „Adevărul de seară“ a aflat filmul evenimentelor de la primul om care a ajuns la locul accidentului, primarul Ioan Moniţa.

Accidentul s-a produs ieri, în apropierea localităţii Romuli, Bistriţa-Năsăud. Acceleratul 1923 a plecat de la 23.00 din Timişoara  şi urma să ajungă la 11.30 dimineaţa în Sighet. Un incendiu izbucnit la o instalaţie a locomotivei a făcut imposibilă continuarea călătoriei.
„Conductorul a solicitat o nouă locomotivă pentru a tracta trenul. Când a ajuns în staţie, locomotiva s-a izbit de trenul care staţiona”, relatează Adrian Crăciunescu, din Poliţia Transporturi Feroviare Bistriţa. În urma impactului, locomotiva a ieşit de pe şine.

Oamenii erau şocaţi

Pentru că accidentul s-a produs pe un platou înalt, în apropierea unui viaduct, bubuitura nu s-a auzit până la casele din Romuli. Primarul comunei, Ioan Moniţa, a fost informat de Pompieri de accident şi a fost primul care a ajuns la faţa locului: „Am mobilizat 20-30  de oameni şi am urcat să-i ajutăm pe călători. Oamenii erau şocaţi, câţiva erau răniţi. Am pansat răniţii şi i-am ajutat să coboare panta. Când am coborât, ajunseseră şi Ambulanţele care i-au preluat pe cei cu probleme. Pe restul
i-am dus la Primărie şi le-am dat un ceai cald. După două ore au plecat în Maramureş cu un autocar din zonă, pus la dispoziţie de prefectură”, a spus primarul. Un localnic, Vasile Moniţa, povesteşte şi el cum a decurs intervenţia: „Oamenii călătoriseră toată noaptea şi s-au trezit că trebuie să aştepte înfriguraţi. După care a urmat izbitura. Când i-am ajutat să coboare, nici nu vedeau pe unde calcă. Era încă ceaţă şi frig“, povesteşte Vasile Moniţa.

Doi răniţi la Năsăud şi unul la Bistriţa

Două femei şi un bărbat au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma accidentului din Romuli. Şapte trenuri, dintre care patru accelerate şi trei personale, au fost anulate, luni, din cauza incidentului, călătorii fiind preluaţi de mijloace auto sau de alte trenuri. Directorul general de Infrastructură al Regionalei CFR Cluj, Gheorghe Şurubaru, a susţinut că se ia în calcul şi varianta unei erori umane, dar şi o defecţiune tehnică, arătând că traficul va fi reluat încă din seara zilei de luni. Directorul Regionalei CFR Călători Cluj,Vasile Secară, a spus că daunele au fost minore la cele două locomotive, iar la şine nu s-a înregistrat nicio defecţiune.
Ieri, în jurul orei 19.00 linia ferată Salva – Vişeu a fost deblocată, iar traficul a revenit la normal.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite