Ordonanţa care goleşte buzunarele bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Boc pregăteşte un act normativ prin care se fac economii drastice la visteria statului. Funcţionarii publici rămân fără sporuri, iar profesorii  nu mai primesc nici salariile de merit şi nici cei 100 de euro pe an pentru cumpărarea de cărţi.

Măsurile sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă discutat ieri de Ministerul de Finanţe  cu marile confederaţii sindicale.

Sindicaliştii au aflat că Executivul intenţionează să taie toate sporurile pentru funcţionarii publici şi profesori, mai puţin cel de vechime. Proiectul va fi luat în discuţie în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare. 

Ordonanţa mai prevede că nu se vor mai acorda premii de niciun fel. A fost tăiat de pe listă şi sporul pentru activităţi vătămătoare acordat funcţionarilor care lucrează cu radiaţii electromagnetice. De asemenea, funcţionarii care se ocupă de fondurile europene şi cei care gestionează împrumuturile externe nu vor mai primi sporul de 75%. Orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci vor fi compensate cu zile libere.

Sindicaliştii ameninţă cu proteste

Proiectul de ordonanţă i-a spus pe jar pe sindicalişti. Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, susţine că ordonanţa diferă cu mult faţă de ce discutaseră iniţial cu Guvernul.

„Am primit proiectul de ordonanţă joi seară de la Ministerul de Finanţe. Şi azi (n.r. - ieri) am fost la Ministerul Muncii pentru a discuta pe seama lui. Numai că am cerut să îl discutăm la Ministerul Muncii pentru că el este iniţiatorul. Aşa că luni vom discuta proiectul  la Comisia de Dialog Social de la  Ministerul Muncii.

Când am discutat iniţial proiectul era vorba numai de tăierea a patru sporuri, dar acum am fost puşi în faţa mai multor. E cu totul altceva”, susţine Bogdan Hossu. Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor, spune că sindicaliştii vor riposta prin toate metodele.

„Vom trece la organizarea de greve şi îi vom da în judecată. Ştiu că în ţară, pentru anumiţi salariaţi plătiţi de la bugetele locale s-au operat deja reducerile de sporuri, deşi nu există o decizie guvernamentală în acest sens. Pe cei care au recurs la această măsură îi vom da în judecată“, a declarat Vasile Marica.

Profesorii, fără bani de navetă

Profesorii sunt cei mai loviţi de prevederile ordonanţei. Ei rămân inclusiv fără banii de navetă. „Este numai unul din abuzurile pe care le face actualul Guvern. Nu numai că nu ne mai dă cei 100 de euro, prevăzuţi prin lege, dar ne anulează şi salariile de merit,  fondul de premiere de 2% lunar şi banii de navetă pentru elevi şi profesori, precum şi sporurile pentru studenţii care fac practică“, afirmă Constantin Ciosu, secretar general al Federaţiei Naţionale a Educaţiei. 

Orele de sport trec din nou la învăţătoare

Un profesor care în prezent câştigă 1.500 de lei,  în care sunt incluse toate sporurile, va rămâne cu aproximativ 1.000 de lei după aplicarea ordonanţei.

Reprezentantul sindicaliştilor din Educaţie mai spune că prin ordonanţa pentru tăierea sporurilor se abrogă şi articolul din Legea Statutului Personalului Didactic, prin care orele de sport din şcoala primară erau ţinute de profesori, şi nu de învăţătoare.

„Acum se revine la învăţătoare, care vor ţine orele de sport. Numai că profesorii de sport rămân în aer.  Avem 1.000 de profesorii de sport care s-au titularizat pe catedrele de la primar“, mai spune Ciosu. Întrebată despre ordonanţă, ministrul Andronescu a răspuns iniţial că nu ştie nimic. „Dacă am fi emis o asemenea ordonanţă am fi chemat sindicatele şi ar fi ştiut toată lumea. Banii pentru profesori sunt cuprinşi în buget, aşa că n-avem ce să discutăm“, declara joi, pentru „Adevărul“, ministrul Educaţiei.

Ieri însă poziţia ministrului se schimbase: „Am trimis la Ministerul Muncii un document din care rezultă poziţia Ministerului Educaţiei de a nu susţine ordonanţa“.
 
200 de mii de profesori rămân fără bani de cărţi. În total, în România sunt aproximativ 300.000 de dascăli.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite