Orban dă startul campaniei interne în PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Crin Antonescu ar putea repeta duelul din 2010 pentru şefia PNL
Ludovic Orban şi Crin Antonescu ar putea repeta duelul din 2010 pentru şefia PNL

Eşecul demiterii lui Traian Băsescu îi permite lui Ludovic Orban să se poziţioneze în perspectiva congresului care va urma după alegeri.

Deputatul PNL Ludovic Orban a susţinut, joi, în şedinţa Delegaţiei Permanente, că nu este normal ca partidul să plătească pentru referendum, PSD fiind formaţiunea care a iniţiat acest demers, iar în conducerea liberală nu s-a dat un vot în acest sens.

Surse din PNL au declarat că deputatul Ludovic Orban a ridicat, în cadrul şedinţei conducerii, problema prejudiciilor de imagine pe care PNL le-a avut în urma eşecului referendumului.

Acesta i-a reproşat preşedintelui Crin Antonescu că nu s-a consultat cu colegii înainte de declanşarea procedurii de suspendare şi că subiectul nu a fost discutat, înainte de a fi demarat, în cadrul Delegaţiei Permanente şi că nu s-a dat un vot în acest sens, pentru a fi asumat.

„Trebuia să dăm un vot în Delegaţia Permanentă, aşa am tras noi destul la căruţa PSD. Nu mi se pare normal ca PNL să fie considerat ţap ispăşitor pentru rezultatul referendumului. Nu mi se pare normal ca PSD sau analişti din zona PSD să ne scoată vinovaţi", i-a spus Orban lui Antonescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a replicat lui Orban, spunându-i că, dacă doreşte să propună Congres extraordinar, fie pentru ruperea alianaţei cu PSD, fie pentru schimbarea conducerii, este liber să o facă.

„Dacă ai propuneri concrete spune ce vrei să facem. Vrei să rupem USL, fă o propunere. Nu doar PNL a dorit suspendarea, ci şi PSD", i-ar mai fi spus Antonescu deputatului PNL.

Potrivit surselor citate, preşedintele PNL a răspuns că iniţierea referendumului s-a făcut cu acordul tuturor partidelor din Uniune, şi că nu se poate spune că este vina exclusivă a unui singur partid.

Orban a răspuns că nu vrea congres acum, ci după alegerile parlamentare, când prestaţia conducerii partidului va putea fi judecată după un întreg ciclu electoral.

Potrivit unor surse liberale, la ora actuală, puţini liberali sunt dispuşi să îşi manifeste opoziţia faţă de Crin Antonescu. În perioada următoare, liberalii trebuie să îşi definitiveze listele de candidaţi la alegerile parlamentare, iar Crin Antonescu este cel care, în calitate de preşedinte al partidului, are ultimul cuvânt.

Strategia lui Orban

În aceste condiţii, atacul de joi al lui Orban este interpretat în partid drept o încercare de poziţionare pentru varianta în care, după alegerile parlamentare, PNL rămâne în opoziţie.

Divergenţele dintre cei doi lideri au fost vizibile şi în declaraţiile acordate presei la finalul Delegaţiei Permanente. „Foarte multă sănătate îi doresc (lui Ludovic Orban n.r.). L-am întrebat ce am pierdut pe mâna PSD, nu mi-a răspuns clar, au fost foarte mulţi colegi care nu pun în discuţie existenţa USL", a răspuns Crin Antonescu unei întrebări pe această temă. „Deciziile USL se iau într-un cerc strâns şi nu sunt luate de organismele reprezentative ale celor două partide", a comentat, la rândul său, Ludovic  Orban.

El a precizat că PNL a susţinut un demers care nu a fost demarat de ei. „Nu mi se pare normal ca unii lideri ai PSD sau unii analişti din sfera respectivă să pună în spatele PNL şi al domnului Antonescu un rezultat care, după opinia mea, nu poate fi considerat un eşec, ci este un eşec prin prisma faptului că o Curte Constituţională a refuzat să ţină cont de voinţa cetăţenilor", a mai afirmat Ludovic Orban. Acuzaţiile lui Orban la adresa PSD au fost comentate pe un ton ironic de preşedintele PSD, Victor Ponta.

„Domnul Orban a fost întotdeauna împotriva USL, omul este consecvent, rămâne să vedem dacă va candida independent sau la USL", a replicat Ponta.

"Nu mi se pare normal ca PNL să fie considerat ţap ispăşitor pentru rezultatul referendumului."
Ludovic Orban deputat PNL

"Vrei să rupem USL, fă o propunere de congres extraordinar."
Crin Antonescu preşedintele PNL

Prieteni deveniţi adversari

Crin Antonescu şi Ludovic Orban au fost, în perioada 2005-2008, printre cei mai vehemenţi opozanţi ai lui Călin Popescu Tăriceanu în PNL. În 2009, cei doi au format un tandem pentru debarcarea lui Tăriceanu, Antonescu preluând postul de preşedinte, iar Orban pe cel de prim-vicepreşedinte.

În 2010, cei doi au intrat în conflict din cauza dorinţei lui Crin Antonescu de a introduce alegerea Biroului Politic pe baza unei liste propuse de preşedinte. În cele din urmă, Orban a candidat contra lui Antonescu, dar cel din urmă a câştigat detaşat. Orban a devenit un critic acerb al lui Antonescu. În 2011, el s-a opus atât alianţei cu PC, cât şi celei cu PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite