Orădenii preferă pepenele galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orădenii preferă pepenele galben
Orădenii preferă pepenele galben

Producătorii de pepeni vând între una şi trei tone zilnic. Un calcul simplu arată că un producător de lubeniţă sau de pepeni galbeni poate câştiga şi 60.000 de lei lunar.

Producătorii de pepeni au la dispoziţie 17 locuri în care îşi pot comercializa produsele. Până la sfârşitul lunii august, când se încheie sezonul, comercianţii speră să obţină un profit frumos care să le răsplătească durerile de spate şi nopţile nedormite. Pentru a putea vinde pepene în oraş, producătorii trebuie să obţină autorizaţie de la Primăria Oradea şi să plătească o taxă de cinci lei pe metru pătrat pe zi, la care se adaugă taxa de salubrizare de şapte lei pe zi. Comercializarea pepenilor fără autorizaţie sau în loc nepermis se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.000 de lei.
Anul acesta, în cele 17 amplasamente autorizate de Consiliul Local pentru comercializarea fructelor zemoase, sunt 35 de producători din Avram Iancu, Curtuiuşeni sau Valea lui Mihai din judeţul nostru, dar şi din judeţe limitrofe. Un loc special îl au cei din Dăbuleni, care şi-au făcut brand pentru a-şi apăra identitatea şi pentru a se promova într-un mod coerent. „Numărul lor este fluctuant, în fiecare zi mai vin unul-doi vânzători, mai pleacă. În acest moment mai sunt 15-16 locuri goale pentru alţi producători”, spune Petri Csilla de la Biroul de presă al Primăriei.
Preţul la pepenele verde a pornit de la 2,5 lei pe kilogram, iar de ieri, în unele pieţe a coborât la un leu. Pepenele galben a pornit de la trei lei, iar acum se vinde cu doi lei kilogramul. Un producător poate vinde între una şi trei tone de pepene zilnic.

Impresii de producători

„De 15 ani ne ocupăm de lubeniţă”, spune Florian Chipe, care vinde lângă Piaţa Decebal, mulţumit de felul cum trec fructele. „Avem clienţi. Unii dintre ei vin la noi de câţiva ani, pentru că avem marfă bună”, spune el cu zâmbetul pe buze. De-a lungul anilor, a constatat că orădenii preferă pepenele galben. „Avem două soiuri de pepene verde, Top Gun şi Frisbi, şi pepene galben cu miez verde. La pepenele verde am scăzut preţul la mai puţin de jumătate, pentru că nu trece aşa bine. În schimb, la cel galben, preţul a scăzut foarte puţin, de la trei lei la doi lei, într-o lună”, explică bărbatul.

O tonă de pepene zilnic

În câteva puncte din Oradea vând producători de pepeni din Dăbuleni. „Vindem cam o tonă pe zi, uneori mai mult”, explică Drăgan Oprica. „E multă patimă cu pepenele ăsta. Noi cultivăm cinci hectare. Din fericire, orădenilor le plac pepenii, şi cei galbeni, şi cei verzi”, spune el. Alături de el vinde, din când în când, nepoata lui, Marinela. Fata ştie tot ce se poate şti despre cultivarea pepenilor şi ar vrea să continue afacerea bunicilor ei.
„Pepenii de Dăbuleni sunt mai gustoşi decât cei din alte părţi, pentru că oamenii trudesc mult cu semănatul, udatul şi tratamente ca să nu se îmbolnăvească”, explică fata.

Beneficiile pepenelui

Pepenele verde (lubeniţa) este recomandat de nutriţionişti pentru calităţile sale diuretice şi de detoxifiere. Este indicat în tratamentul calculilor renali, în nefrită şi pielită, dar şi în tratarea acneei. Este un fruct revigorant, care datorită conţinutului de licopină, reglează sistemul imunitar şi circulator. Anul acesta, sunt foarte la modă curele de slăbire cu pepene verde. De câţiva ani este folosit, mai ales în SUA, pentru creşterea libidoului masculin.
Pepenele galben este bogat în vitamine, mai ales din complexul B, şi în minerale. Este recomandat pentru detoxifiere, dar şi pentru reglarea şi iodarea glandei tiroide, combaterea hipotiroidiei şi regenerarea ţesuturilor, combaterea constipaţiei, hemoroizilor, guşei şi reumatismului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite