La Oradea se fabrică bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Oradea se fabrică bărbaţi
La Oradea se fabrică bărbaţi

Proiectul început în municipiu se extinde în ţară, cu ajutorul bărbaţilor formaţi aici. Doi profesori orădeni au demarat proiectul „Fabrica de Bărbaţi”, pentru a readuce cavalerismul şi bărbatul responsabil în societate.

 „Numele proiectului este ironic. Am pornit la drum constatând că trăim o criză a bărbăţiei, că avem mulţi masculi, dar puţini bărbaţi”, spune Marius Cruceru, iniţiatorul proiectului. Acesta precizează că bărbatul îşi asumă responsabilităţi, în timp ce masculul doar se împerechează şi îşi urmăreşte capriciile. El constată că s-a ajuns aici, deoarece s-a pierdut mecanismul de producere a bărbaţilor, adică familia şi ucenicia de la bărbat la bărbat. „Fabrica este o alternativă artificială la o cale naturală, care nu funcţionează”, spune Cruceru.
Candidaţii ideali pentru „Fabrica de Bărbaţi” sunt tinerii crescuţi fără tată, indiferent că tatăl lor a murit sau a fost absent datorită profesiei, pentru că mers la muncă în străinătate, pentru că a fost alcoolic sau cine ştie ce alte motive. „Băieţii crescuţi fără tată sau cu tată absent au un handicap, le lipseşte un model. Eu însumi a trebuit să învăţ ce face un bărbat când ajunge acasă. Îşi sărută sau îşi bate nevastă, sare la telecomanda televizorului sau la calculator, merge la terasă cu băieţii etc”, explică profesorul, rămas fără tată la patru ani. 

Program de fabrică

„Fabrica de Bărbaţi” are un cod al comunităţii şi un cod personal, program de lucru, dar şi de concedii, exerciţii fizice şi chiar de supravieţuire. „Primul lucru pe care-l facem este să-i luăm pe băieţi din faţa calculatorului şi să-i ducem în natură”, spune Cruceru. Experienţele şi senzaţiile trăite sunt cât se poate de ciudate. Un punct important este să meargă la călărie, să vadă cum este un cal adevărat în natură, nu pe ecranul televizorului.
Printre activităţi se mai numără curse cu bicicleta, alergări, rafting, escaladări, zborul cu parapanta, paintball sau vizitarea unor peşteri. „Paintballul pare o joacă, iar cei care au multe puncte la jocurile pe calculator cred că va fi la fel de simplu. Când sunt loviţi, le ies figurile din cap”, spune Marius Cruceru. Loviturile bilei cu vopsea sunt foarte dureroase şi prin costumul de protecţie, iar vânătăile rămân câteva săptămâni. Cu această experienţă, ei privesc altfel scenele agresive de pe ecran sau din viaţă.

O lume plină de cavaleri

Tinerii implicaţi în „Fabrica de Bărbaţi” sunt ajutaţi să se reîntoarcă la principii. „Fabrica funcţionează pe principiul uceniciei, în care înveţi stând lângă un bărbat matur”, explică Marius Cruceru. Principiul a funcţionat în antichitate, cu ajutorul lui s-au format şcolile filosofice şi biserica. „Vrem ca, la încheierea procesului, aceşti tineri să-şi asume rolul social, să fie cavaleri, nu să stea ca nişte blegi când văd o femeie sau un copil bătut în stradă”, spune el.
Pe lângă curajul de-a interveni pentru a opri abuzuri, ei învaţă confidenţialitatea, curajul sincerităţii şi al transparenţei, curăţenia interioară şi exterioară, loialitatea sau autodisciplina. Majoritatea tinerilor trecuţi prin „Fabrica de Bărbaţi” au o evoluţie profesională şi socială foarte bună. „Suntem foarte mulţumiţi de majoritatea dintre ei. Acum câţiva sunt proaspeţi tătici şi sunt foarte entuziaşti, iar cariera lor profesională evoluează frumos şi bărbăteşte”, spune Marius Cruceru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite