Tot mai mulţi italieni îşi repară dantura la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străinii sunt atraşi de calitatea serviciilor şi, mai ales, de preţurile mai mici de aproape 10 ori decât în Peninsulă. În fiecare lună, circa 200 de persoane vin din Italia la Oradea, pentru a-şi trata problemele dentare.

„Îi atrag mult şi preţurile. Aici e de 10 ori mai ieftin decât în Italia”, recunoaşte Antonio Sargenti, reprezentant consular al Italiei în judeţele Bihor şi Satu-Mare. Manuela Duma, medic specialist în chirurgie dento-alveolară, este unul dintre medicii orădeni care se pot lăuda că au cetăţeni italieni în portofoliul de pacienţi.
„Din luna iunie am început să am mai mulţi pacienţi din Italia. În ultimii ani, numărul acestora este în continuă creştere”, observă Manuela Duma, al cărei cabinet este în zona Gării Mari. Aceasta povesteşte că, la început, italienii vin destul de precauţi, solicitând intervenţii  mai puţin importante. După ce se conving de profesionalismul medicului, îndrăznesc să ceară rezolvarea problemelor mari. „La început nu se întind prea mult. Vin, testează şi apoi, convinşi, ajung să-şi rezolve toate neregulile”, spune Manuela Duma.
Dorina Oros, medic dentist, crede că raportul calitate-preţ îi determină pe italieni să intre în cabinetele din Oradea.
„Am pacienţi italieni de circa 10 ani. Printre ei se numără persoane care lucrează aici, şoferi  de camioane aflaţi în trecere, dar şi unii care vin special, fiindcă au rude în Oradea”, spune Dorina Oros, al cărei cabinet este pe strada Aurel Lazăr, lângă penitenciar. 
În cazul acesteia, numărul pacienţilor italieni a fost mai mare înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, în ianuarie 2007. Un atu în atragerea de pacienţi din Italia este stăpânirea limbii italiene, după cum a constatat Anca Costache, medic stomatolog care vorbeşte fluent această limbă şi care are un număr constant de pacienţi din Peninsulă.

Vara e sezon

Pe lângă cetăţenii italieni, medicii stomatologi din Oradea au parte vara de un număr mare de pacienţi din rândul românilor stabiliţi peste graniţă, în special din Italia şi Spania. „Românii stabiliţi în Italia vin de obicei în luna august, când au concediu. Lucrările importante şi le fac aici, pentru că sunt mai ieftine”, spune medicul stomatolog Mihaela Rotar. „Acolo, o extracţie poate costă chiar şi 100 de euro, în timp ce aici tarifele variază între 50 şi 150 de lei, sau cel mult 300 de lei, la chirurgi”, explică Mirela Rotar.

Căsătoriţi în România

Stomatologii orădeni spun că italienii care vin la Oradea pentru tratarea dinţilor sunt din toate colţurile Italiei, de la Nord până în Sud. Cei mai mulţi dintre pacienţii italieni sunt însă căsătoriţi cu orădence. „Ultimul pacient italian pe care l-am avut era soţul unei paciente mai vechi”, spune medical stomatolog Despina Bogdan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite