"Ora Pământului" va da stingerea în toată lumea / Tu ce vei face? Vei stinge lumina?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 37 de oraşe din România se va stinge lumina pentru a marca "Ora Pământului"
În 37 de oraşe din România se va stinge lumina pentru a marca "Ora Pământului"

Luminile din întreaga lume se vor stinge în această seară timp de o oră, pentru a marca "Ora Pământului". În acest an şi-au anunţat participarea 115 ţări, iar în peste 1.200 de clădiri simbol din lume luminile se vor închide la ora locală 20.30. În România sunt înscrise în campanie 37 de oraşe.

În Capitală, cea mai importantă clădire care îşi va stinge luminile între orele 20,30 şi 21,30 este Palatul Parlamentului. Bucureştenii sunt aşteptaţi în Parcul Izvor, de la ora 20.15, unde vor putea participa la un spectacol unplugged însoţit de lumini nealimentate electric, susţinut de Sistem, Mihai Mărgineanu, Lu Cozma şi de trupa de jongleri Raja din Oradea.

Membrii Astroclubului Bucureşti vor profita de scăderea poluării luminoase în urma stingerii becurilor şi vor invita doritării, începând cu 20,30 până la miezul nopţii, să observe obiecte cereşti care în mod normal nu se văd uşor.

Pe lângă Palatul Parlamentului, vor mai rămâne în întuneric timp de o oră Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Teatrul Naţional Bucureşti, cât şi Opera Naţională Română.

Râmnicu Vâlcea, primul oraş din România care a confirmat în mod oficial anul acesta participarea la evenimentul "Earth Hour", a hotărât că peste 30 de instituţii publice şi comerciale din oraş vor stinge luminile timp de o oră. De asemenea, alte localităţi din judeţ, precum Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti şi Horezu, au anunţat stingerea iluminatului public.

În Iaşi, Bacău şi Vaslui , se vor stinge luminile mai multor instituţii, monumente şi clădiri emblematice.

În Botoşani, primăria va stinge luminile mai multor clădiri şi va organiza un spectacol în Piaţa Revoluţiei, susţinut de un grup de copii, care vor cânta la lumina lumânărilor aşezate în forma numărului 60, simbolul evenimentului.

În Vatra Dornei, din iniţiativa unor instituţii de învăţământ, Primăria va stinge luminile în centrul oraşului, ceea ce va permite formarea numărului "60" din lumânări purtate de câteva zeci de copii.

În Constanţa, se vor stinge luminile la primărie, consiliul judeţean, prefectură, Sala Sporturilor şi Palatul Copiilor.

În Tulcea, între orele 18.30 - 22.00, este programat un spectacol nocturn de muzică, dans şi poezie în Piaţa Civică. De asemenea, membrii Astroclubului Delta Orion vor organiza o sesiune de observaţii astronomice în faţa Palatului Copiilor, oferind explicaţii despre corpurile cereşti şi despre poluarea luminoasă.

Baia Mare a anunţat că luminile se vor stinge la o serie de obiective importante ale oraşului, printre care şi Teatrul Municipal, Turnul Ştefan şi Biserica Sf. Treime.

În Braşov iluminatul public va fi oprit în zona clădirii Primăriei, a Poştei Centrale şi în Piaţa Sfatului. Vor fi stinse în acest interval de timp şi panourile luminoase cu numele oraşului, aflate pe Tâmpa.

În Sfântu Gheorghe luminile vor fi stinse pe străzi, iar Asociaţia de tineret "Ecou" va organiza o "petrecere cu torţe" în Parcul Central din municipiu, unde se va cânta muzică unplugged.

În Miercurea Ciuc se vor stinge în premieră luminilile timp de o oră pentru a se marca astfel "Earth Hour".

În Bistriţa, între orele 20.30 - 21.30 iluminatul public din zona pietonală "Liviu Rebreanu", situată în centrul istoric al municipiului Bistriţa, va fi întrerupt. Astfel, simbolul oraşului, Biserica Evanghelică, dar şi primăria se vor afla în întuneric. Pe lista oraşelor transilvănene ce au anunţat stingerea luminilor pentru sâmbătă seara se mai află Satu Mare şi Aiud.

În Satu Mare şi Aiud se vor stinge luminile mai multor instituţii simbol.

În Giurgiu şi Ploieşti, oficialii au anunţat că vor lua parte la această acţiune alături de instituţiile subordonate consiliului local şi primăriei.

În Timişoara, municipalitatea va întrerupe iluminatul instituţiilor publice şi va promova ideea stingerii luminilor în rândul instituţiilor private. Cetăţenii vor primi recomandarea să repete gestul în propriile locuinţele.

În Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat plănuieşte un "marş al lumânărilor" în centrul oraşului, la care vor lua parte sute de elevi şi studenţi.

"Ora Pământului", în lume

Sydney, oraşul de unde a pornit această mişcare, va fi şi primul care va stinge luminile din cauza decalajului orar. Opera din Sydney va fi cufundată pentru o oră în întuneric. Vor urma Piramidele şi Sfinxul în Egipt, Fontana di Trevi şi Turnul din Pisa în Italia sau Tour Eiffel la Paris.

În Beijing, Oraşul Interzis şi "Cuibul de pasăre" emblematic, stadionul Jocurilor Olimpice din 2008, se vor cufunda de asemenea în întuneric. Stingerea luminilor la aceste obiective prezintă un aspect mai ales simbolic în această ţară cu o creştere economică fulgerătoare dar căreia de asemenea i se atribuie titlul de cel mai mare poluator al planetei.

În Japonia, Memorialul păcii de la Hiroshima va participa la operaţiune, în timp ce mai multe instituţii şi companii vor întrerupe luminile lor la Tokio.

În Londra, Big Ben, Parlamentul şi catedrala Sfântul Paul se vor cufunda de asemenea în întuneric.

America de Sud. Reflectoarele care iluminează imensa statuie a lui Iisus Hristos la Rio de Janeiro vor fi stinse în timp ce principalele clădiri din Ciudad de Mexico se vor cufunda în beznă.

În Statele Unite, Mount Rushmore, Empire State Building şi Golden Gate Bridge vor fi cufundate în întuneric.

Scurt istoric "Earth Hour"

Mişcarea s-a născut la Sydney în 2007 când 2,2 milioane de persoane au stins becurile iar oraşul a fost cuprins de beznă timp de o oră. Acţinea urmărea sensibilizarea opiniei publice asupra consumului excesiv de electricitate şi asupra poluării cu dioxid de carbon. Organizată la iniţiativa Fondului mondial pentru natură (WWF), evenimentul a căpătat o dimensiune mondială în 2008.

Pe lângă "Ora Pământului", la nivel mondial se marchează la 22 aprilie şi "Ziua Pământului''. Această zo a fost instituită în 1970, la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson. De altfel acela a fost considerat debutul mişcării ecologiste. Pentru a marca acest eveniment, în 22 aprilie 1970, peste 20 de milioane de americani au ieşit în stradă şi au demonstrat paşnic pentru conservarea resurselor naturale ale lumii.

Protestele au făcut ca iniţiativa avută de senatorul Nelson de a adopta o legislaţie pentru protecţia mediului înconjurător să poate fi primită cu deschidere de politicienii americani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite