„Ora de vară” mai ţine 6 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În noaptea dintre 25 şi 26 octombrie  (sâmbătă spre duminică) dăm ceasurile înapoi cu o oră, ora 4.00 devenind ora 3.00. România revine astfel la „timpul legal român”,

 În noaptea dintre 25 şi 26 octombrie  (sâmbătă spre duminică) dăm ceasurile înapoi cu o oră, ora 4.00 devenind ora 3.00. România revine astfel la „timpul legal român”, spun  astronomii.

Românii renunţă la ora de vară în noaptea dintre 25 şi 26 octombrie, noapte în care vom dormi mai mult cu o oră.În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932,  între 22 mai - 2 octombrie. „Din 1933 şi până în 1940, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie”, arată astronomul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Din 1941 până în 1979, România a renunţat la folosirea orei de vară. În 1979, românii au revenit la schimbarea orei, lucru care se întâmpla la sfârşitul lui martie şi la sfârşitul lunii septembrie. „Din 1997 încoace, se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din octombrie”, mai spune Adrian Sonka.

Ideea îi aparţine lui Benjamin Franklin

Ideea schimbării orei a început în 1784, în  Statele Unite ale Americii, când celebrul om de ştiinţă Benjamin Franklin  a publicat  eseul „An Economical Project”, în  care argumenta  pentru economisirea uleiului folosit pentru lămpile de iluminat, prin introducerea unei perioade de timp în perioada verii. 

„Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic care a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie, şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie”, mai spune Adrian Sonka. Un an mai târziu, britanicii au încercat să impună această regulă, dar nu au avut succes.

Germanii au fost primii care au introdus ora de vară, între 30 aprilie  şi 1 octombrie 1916.  Au urmat englezii, care în acelaşi an  au hotărât adoptarea orei între între 21 mai - 16 octombrie.

În America,  ora de vară a fost introdusă în 1918,  dar a creat o mare confuzie  din cauză că  fiecare stat avea propria regulă pentru acest lucru. Confuzia a durat până în 1966.

În prezent, 70 de ţări au introdus ora de vară, singurele care nu o folosesc fiind Japonia şi China.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite