Opt gropi de gunoi trebuie închise luna aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până mâine este prevăzută închiderea depozitelor de deşeuri menajere de la Sebeş, Teiuş, Zlatna, Cugir, Blaj, Abrud, Câmpeni şi Baia de Arieş. Agenţia de Protecţie a Mediului Alba a trimis o notificare primăriilor din judeţ prin care accentuează obligaţia de a sista depozitarea deşeurilor de la data de 16 iulie.

Din cele 11 depozite de deşeuri din mediul urban, din judeţul Alba doar cele de la Alba Iulia, Ocna Mureş şi Aiud nu ar trebui închise până la jumătatea acestei luni. Groapa de gunoi de la Alba Iulia a primit acordul pentru o perioadă de tranziţie care se va încheia în anul 2015, iar celălalte două depozite de deşeuri trebuie închise abia în anul 2013.
 
Un depozit ecologic şi mai multe puncte de transfer

Pentru a se afla în conformitate cu normele de mediu impuse de Uniunea Europeană, România trebuie să închidă la jumătatea acestei luni gropile de gunoi menajer care se află în amplasamente improprii, depăşesc gradul de umplere sau nu au dotări corespunzătoare normelor impuse în acest domeniu.

Niciunul dintre depozitele din judeţul Alba nu respectă toate prevederile şi, din acestă cauză, ar trebui închise. În locul acestor gropi neecologice ar trebui realizat un singur depozit ecologic la Alba Iulia şi mai multe puncte de transfer, unde vor fi colectate şi stocate temporar gunoaiele din punctele cele mai îndepărtate ale judeţului. 

Notificare către primăriile de oraşe şi comune

Înainte de termenul agreat de Uniunea Europeană pentru închiderea acestor gropi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba a trimis o notificare primăriilor din judeţ în care se puncta obligativitatea închiderii depozite lor de deşeuri şi solicitarea avizului de  mediu pentru închiderea şi ecologizarea depozitelor.

De asemenea, APM Alba a cerut primăriilor să asigure colectarea şi transportul deşeurilor menajere prin intermediul unui agent de salubritate către staţia de trtansfer sau către depozitul cel mai apropiat care va rămâne în funcţiune. Aceeaşi notificare a fost expediată de către APM Alba şi către primăriile comunelor din judeţ.

Staţii de transfer funcţionale

Primăriile care vor fi obligate să încheie contracte cu staţiile de transfer vor putea alege între cele două staţii deja existente  şi funcţionale în judeţul Alba, una la Abrud şi alta la Zlatna. Staţia de transfer deşeuri de la Abrud a fost realizată prin programul PHARE. Proiectul a fost finalizat la sfârşitul anului trecut şi este, în acest moment, în procedură de autorizare.

Staţia de la Zlatna a fost realizată printr-un program pilot de reabilitare a zonelor Zlatna şi Copşa Mică. Banii au fost alocaţi pentru realizarea unei staţiei de sortare şi transfer a deşeurilor menajere. Staţia este funcţională şi are şi autorizaţie de mediu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite