Opt arestări în dosarul "Frontiera"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt poliţişti de frontieră, un ofiţer şi şapte agenţi, de la punctele de trecere a frontierei Petea şi Urziceni, învinuiţi de corupţie şi luare de mită, au fost reţinuţi pentru 24 de

Opt poliţişti de frontieră, un ofiţer şi şapte agenţi, de la punctele de trecere a frontierei Petea şi Urziceni, învinuiţi de corupţie şi luare de mită, au fost reţinuţi pentru 24 de ore în arestul IPJ Bihor.
Procurorii DNA Oradea i-au prezentat, ieri, tribunalului, în vederea emiterii mandatelor de arestare preventivă. Potrivit procurorului-şef al Departamentului Naţional Anticorupţie-Serviciul Teritorial Oradea, Ioan Moldovan, cei opt fac parte dintr-un dosar amplu, privind fapte din perioada 2003-2005, în care sunt implicaţi 44 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră Satu Mare, şapte reprezentanţi ai unor firme sătmărene de transport persoane şi un lucrător al Autorităţii Naţionale a Vămilor.
În cazul tuturor, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea unor acte de corupţie, opt fiind, deja, reţinuţi pentru emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Poliţiştilor şi transportatorilor li se impută faptul că au facilitat ieşirea sau intrarea pasagerilor şi au asigurat transportul acestora în şi din ţări din spaţiul Schengen (Italia, Franţa, Spania, Portugalia), primind sume cuprinse între 150 şi 250 de euro de persoană. Deoarece foarte multe persoane care au tranzitat, astfel, frontiera nu îndeplineau condiţiile legale şi ar fi trebuit operate în baza de date, poliţiştii de frontieră au pretins şi primit în mod direct de la pasageri sau reprezentanţi ai firmelor de transport sume cuprinse între 30 şi 300 de euro/persoană. Datorită complexităţii dosarului, din noiembrie 2005, DNA a delegat 12 ofiţeri de poliţie judiciară din Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul MAI, care au desfăşurat, împreună cu Serviciul Teritorial Oradea, peste 1.000 de audieri de martori din toată ţara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite