Cum s-au transformat peste noapte "cârciumile" lui Oprescu în "biblioteci"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a justifica banii primiţi, patronii terasei  „Tête-à-tête“ au scris pe pereţi „Bibliotecă“.  În urma investigaţiilor „Adevărul”, patronii terasei bucureştene „Tête-à-tête“ au adus peste noapte cărţi de acasă. Acum, cârciuma are şi parfum de bibliotecă.

Una dintre crâşmele în care Primăria Capitalei a investit bani sub pretextul că renovează biblioteci a intrat în legalitate: şi-a pictat pe perete cuvântul „Bibliotecă" şi a umplut un raft cu aproximativ 100 de cărţi. Restul a rămas crâşmă.

Mai citeşte şi:

VIDEO Garda Financiară anchetează "bibliotecile" lui Oprescu

După cum a arătat „Adevărul" în ediţia de ieri, terasa „Tête-à-tête" din Parcul Herăstrău şi restaurantul „Boema" din cartierul Aviaţiei au fost renovate anul trecut de către Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), aflată în subordinea Primăriei
Capitalei.

În documentele Primăriei se arăta că scopul cheltuirii celor 35.500 de euro era renovarea a două biblioteci, fără a se menţiona şi locul în care se află acestea. Însă în devizele întocmite de firma constructoare, aşa-zisele biblioteci căpătau identitatea reală: „Tête-à-tête" şi „Boema".

Dacă la una dintre acestea, „Boema", nu s-a semnalat în ultima vreme nicio aspiraţie culturală şi afacerea continuă nestingherită, la cealaltă a început ştergerea urmelor.

Pictarea peretelui

Miercuri, 21 aprilie 2010. Afară plouă insistent, iar în parcul Herăstrău nu e nici ţipenie de om. Imobilul pe care scrie „Tête-à-tête" - atât şi nimic mai mult -, situat în imediata apropiere a Grădinii Japoneze, pare părăsit. Uşile sunt închise, locul e pustiu. Tentativele reporterilor de a obţine un punct de vedere, telefonic măcar, de la reprezentanţii firmei care administrează terasa, Orbital Corporation SRL, sunt blocate la secretariat. Oricum, alarma fusese dată. Patronii restaurantului, fraţii Bianca (34 de ani) şi Cătălin Coroi (32 de ani) erau obligaţi să scoată biblioteca de sub preş.

Luni, 26 aprilie 2010. Terasa pare renăscută. Au fost scoase mese afară, iar câţiva angajaţi se ocupă chiar cu ultimele retuşuri ale decoraţiilor exterioare. Faţă de săptămâna precedentă, pe peretele exterior denumirea „Tête-à-tête" a apărut între timp din senin şi un cuvânt nou: „Bibliotecă". Situaţia este cu atât mai neclară cu cât nimic din ceea ce se întâmplă în exteriorul sau interiorul amplasamentului nu te duce cu gândul la vreo sesiune de lectură. Singurele obiecte alcătuite din hârtie sau carton sunt: şapte bucăţi meniuri, înşirate pe mesele din interior, una bucată desen plasat la intrarea în terasă, reprezentând Turnul Eiffel, şi una bucată factură proformă uitată lângă casa de marcat.

Apariţia cuvântului „Bibliotecă" îi pune într-o situaţie delicată şi pe jandarmii din Parcul Herăstrău. „Nu e nicio bibliotecă aici. Era una veche, unde se închiriază biciclete acum".

Miercuri, 27 aprilie 2010. În ziua în care „Adevărul" publică articolul despre „biblio-cârciumi", terasa „Tête-à-tête" te întâmpină direct cu clasicii literaturii româneşti şi universale. Dostoievski, Kafka şi Cărtărescu împart cu generozitate câteva rafturi apărute de nicăieri, alături de cărţi despre istoria României sau romane de duzină.

image

Clasicii tejghelelor

Teancuri de cărţi te întâmpină chiar de la intrarea în terasă, spre curiozitatea chiar şi a angajaţilor, care răsfoiesc noile apariţii. Cărţi vezi pretutindeni: când te duci să ceri nota, când arunci o privire să vezi dacă e vreo masă liberă în interior sau când o iei grăbit spre toaletă. Pe rafturile de pe pereţi, „biblioteca" este mai bine organizată. „Literatura" din Marea Britanie este reprezentată de opere precum „J&B" şi „Ballantines", cea americană de „Johnny Walker", iar francezii au clasicii lor, printre care un loc de seamă îl ocupă „Napoleon". Coniacul „Napoleon".

Afaceri în numele „Boemei"

La restaurantul „Boema", din cartierul Aviaţiei, cărţile au forme abstracte. La intrare, prima carte este o tăbliţă pe care scrie meniul zilei: ciorbă de roşii şi pulpă de porc la cuptor cu piure de cartofi. Opera se poate „citi" în schimbul a 17 lei. „Bibliotecarii" (chelnerii) te salută politicos şi te întreabă ce doreşti să comanzi. „Vă recomandăm meniul zilei, «à la carte». Este foarte bun".

În încercarea de a afla ce mai putem răsfoi în restaurantul „vopsit" în acte de Primărie ca fiind bibliotecă, l-am întrebat pe chelner dacă mai are şi alte titluri pe raft. „Râdeţi de noi domnişoară? Noi suntem restaurant, vă oferim mâncare", ne răspunde ospătarul. Avea dreptate, nici urmă de cărţi. Am găsit, în schimb, un stativ (foto) cu reviste de shopping, ziare şi pliante.

image

Reprezentanţii restaurantului au recunoscut pentru reporterii „Adevărul" că nu au avut niciodată vreun contract cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB) Bucureşti. „N-am auzit nimic de aşa ceva, nu ştiu nimic. Nu ştiam nimic de vreun contract în care să apară numele restaurantului. Oricum, toate renovările pe care le-am făcut aici le-am făcut din banii noştri. Ce legătură să avem noi cu ALPAB?", a declarat Sorin Stan, unul dintre patronii restaurantului „Boema". Alina Gavrilă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite