De ce a fost condamnat Homoştean? Ce a fost operaţiunea "Autobuzul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Homoştean, fostul ministru comunist de Interne în perioada 5 septembrie 1978 - 5 octombrie 1987, a fost decorat de preşedintele României, la 26 aprilie 2010, cu cea mai înaltă distincţie militară pe timp de pace a statului român (Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler). Ulterior, Administraţia Prezidenţială şi-a dat seama de "gafa" făcută şi şi-a retras decoraţia.

Homoştean se face vinovat de coordonarea asasinării unor protestestari anticomunişti în cadrul operaţiunii "Autobuzul", fapt pentru care a şi fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Fostul comunist a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, că ”se reduc cu jumătate, pedepsele cu închisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanţa de judecată”.

Ulterior, prin decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat.

Totul s-a petrecut la data de  23 august 1981, când trei bărbaţi, pe nume Andrei Drăgănescu, Viorel Butincu şi Mircea Emil Muntean preiau controlul asupra unui autobuz plin cu navetişti. Cei trei voiau să fugă din ţară şi au încercat să ajungă la aeroportul din Timişoara.

George Homoştean, ministrul de Interne de la acea dată, este printre primii care au aflat de situaţia de criză.

Stefan Blaga, comandantul USLA (Unitatea Specială de Lupta Antiteroristă), ordonă ca autobuzul sa fie oprit între Lugoj şi Timişoara punct în care s-ar fi negociat eliberarea ostaticilor.

Nicolae Ceauşescu cere ca Ştefan Blaga, Constantin Tecsan (locţiitorul sefului Serviciului Antiterorist şi Antideturnare de la Aeroportul Otopeni) şi un detaşament USLA să se urce într-un elicopter şi să plece de urgenţă către locul unde va avea loc ambuscada.

Aurelian Mortoiu, şeful Securităţii Timişoara demarează acţiunea de oprire a circulaţiei între Lugoj şi Timişoara. Încercările de a bloca drumul autobuzului sunt multiple dar eşuează pentru că teroriştii deschid focul de mai multe ori asupra militarilor aflaţi pe urmele lor. Până la urmă autobuzul este înconjurat.

Mortoiu cere aprobare pentru a deschide focul. Homoştean este de acord .

Încep negocierile. Se trage de timp în aşteptarea elicopterului care venea de la Bucureşti.

Teroriştii cer în schimbul eliberării ostaticilor un elicopter de la Crucea Rosie si 30.000$.

Autorităţile îi somează să se predea şi refuză să accepte schimbul. Ameninţări vin atât dintr-o parte a baricadei cât şi din cealaltă. La un moment dat, autobuzul porneşte şi încearcă să treacă de cordonul de militari.

Se trage în cauciucuri. Concomitent se aud focuri şi în autobuz. Şoferul este ucis iar maşina intră într-un copac.

Autobuzul este ciuruit si prin geamurile sparte incep să sară oameni.

Draganescu este rănit cel mai grav. Este imobilizat şi reţinut. Butincu şi Muntean încearcă să scape fugind prin lanul de floarea-soarelui dar sunt în scurt timp capturaţi.

Şase oameni mor şi alţi 12 sunt răniţi în timpul desfăşurării evenimentelor.

Cei trei terorişi sunt reţinuţi de trupele militare. Acum, trebuia să se hotărască ce se va întâmpla cu ei. Homoştean şi Tudor Postelnicu iau telefonic legătura cu Ceauşescu căruia îi raportează tot ceea ce se întâmplase inclusiv faptul că teroriştii se aflau la acea oră la spital pentru îngrijiri medicale.

Ordinul a venit scurt şi la obiect pentru Homoştean şi Postelnicu: “Sa fie luate măsuri pentru ca cei trei terorişti să fie lichidaţi fizic, să dispară"



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite