Oprea cade, „Vulpea“ nu se predă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat de „indisciplină deliberată“, lui Gabriel Oprea i-a fost retras sprijinul politic. În timp ce PSD l-a mazilit pe Oprea şi a cerut excluderea sa din partid, Ardelean îşi aşteaptă revocarea. El spune că decizia în cazul său trebuie motivată.

Conducerea PSD a decis, cu doar două abţineri, retragerea sprijinului politic pentru ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi va propune comisiei de Integritate şi Arbitraj a PSD excluderea acestuia din partid. Se pare că şi Ardelean va trebui să-şi părăsească postul.

Mircea Geoană a spus că PSD va cere revocarea tuturor celor numiţi în funcţii de către Gabriel Oprea, urmând să se facă propuneri pe canalul oficial de comunicare între PSD şi PDL. El a precizat că există posibilitatea ca unii dintre cei numiţi să fie reconfirmaţi şi de partid.

“Domnul Ardelean nu reprezenta propunerea PSD. Vom face împreună cu noul ministru propunerile necesare, inclusiv pentru această importantă structură“, a adăugat Geoană.

El a spus că i-a comunicat lui Emil Boc faptul că Oprea nu avea girul partidului pentru propunerile pe care le-a făcut la Interne, precizând că premierul s-a arătat surprins. Întrebat de ce a semnat Boc numirile avansate de Oprea, Geoană a răspuns: „L-a considerat de bună-credinţă pe Oprea“.

Adrian Năstase a caracterizat situaţia cauzată de Oprea drept “un test pe care Traian Băsescu s-a oferit să îl facă în relaţia cu PSD” şi a spus că rezervele PSD-iştilor la parteneriatul cu PDL au fost îndreptăţite.

PDL se spală pe mâini

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat că PDL aşteaptă o nouă nominalizare pentru Ministerul de Interne. Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a afirmat că situaţia numirilor de la Interne şi retragerea sprijinului politic în cazul lui Gabriel Oprea este “problema” PSD-ului.

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că, din informaţiile pe care le are, prevede că social-democratul Gabriel Oprea va deveni al doilea ministru independent din Guvernul condus de Emil Boc.

Hrebenciuc: „Eşti omul PDL”

Votul pentru mazilirea lui Gabriel Oprea a avut loc în lipsa sa. Au fost doar două abţineri, Victor Ponta şi Marian Sârbu. Majoritatea cu care liderii au votat pentru eliminarea lui Oprea este justificată, potrivit unor surse din partid, de faptul că ministrul a fost considerat drept pionul PDL.

„Oamenii sunt foarte sensibili la lucrurile astea”, declară liderii citaţi. Cea mai dură poziţie a avut-o însă Viorel Hrebenciuc. El i-a spus lui Oprea că este „omul lui Băsescu” şi că “face jocurile PDL”. După ce Oprea a plecat, Hrebenciuc le-a amintit vicepreşedinţilor că în decembrie ministrul le promisese că nu îl va reactiva pe Ardelean.

Cum s-a apărat Oprea

Lui Gabriel Oprea i s-a permis accesul doar la începutul şedinţei, pentru ca ministrul să îşi poată susţine apărarea. Oprea le-a spus colegilor săi că el credea că dreptul de a numi şeful DGIPI făcea parte din atribuţiile pe care le putea exercita în calitate de ministru, fără să aibă nevoie de aprobarea partidului. În privinţa numirilor pentru postul de secretar de stat, el a zis că cei propuşi premierului Boc erau agreaţi de conducerea partidului.

Oprea a fost invitat apoi să părăsească BPN pentru că nu avea dreptul statutar de a participa la şedinţă. Propunerea de retragere a sprijinului a venit din partea lui Geoană. Liderii PSD au început să-l critice pe ministru pentru faptul că a acţionat fără acordul partidului şi l-au acuzat că ar face jocurile PDL.

Ion Iliescu a reluat teza potrivit căreia PSD nu trebuie predat lui Traian Băsescu şi a subliniat necesitatea ca PSD să-şi păstreze identitatea.

În apărarea lui Oprea a sărit doar Marian Sârbu, care a spus că trebuie avută în vedere activitatea acestuia pentru PSD şi a cerut ca sancţiunea să nu fie atât de drastică. Sârbu şi-a motivat abţinerea de la vot prin faptul că are o relaţie apropiată cu liderul PSD Ilfov.

El a spus că ministrul de Interne este prietenul său şi, deşi este de acord că acesta a greşit, el nu poate vota împotriva prietenului său. (Alexandru Macoveiciuc)

Dragnea, propus ca succesor?

image

Liviu Dragnea (foto) este propunerea pe care social-democraţii o vor înainta pentru şefia Internelor, susţin surse din PSD. Numele său a fost invocat de mai mulţi lideri ai PSD, însă propunerea nu este încă bătută în cuie. Se pare că PSD l-ar susţine pe Dragnea (46 de ani) pentru a-l „enerva” pe şeful statului.

PSD-iştii se gândesc să dea astfel o replică PDL-ului şi preşedintelui, pe care îi suspectează că l-au folosit pe Oprea ca pe un cal troian. Traian Băsescu a povestit cu ceva timp în urmă că, pe vremea când Dragnea era membru PD, în partid i se spunea „Teroristul”.

Schimbarea schimbărilor

După instalarea în funcţie, ministrul Gabriel Oprea şi-a început activitatea în forţă. Sub declaraţia „schimbări pe bază de profesionalism“, Oprea a operat numeroase schimbări la vârf. Prima a fost la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă. Acolo, şef a fost uns „Vulpea“, iar adjunct a fost pus un vechi ofiţer al structurii speciale, comisarul- şef Cornel Şerban.

Al doilea loc de adjunct al serviciului special din cadrul Ministerului de Interne nu a fost încă ocupat, lucru care a trezit suspiciuni. În discuţii a apărut şi numele lui Ilie Botoş.

Demnitarii lui oprea

Secretarii de stat au fost decişi tot imediat după instalarea lui Oprea în funcţie. Au apărut  pe posturile-cheie cu rang înalt Nicolae Moldovean (fost primar de Beclean),  Mihai Fifor (ex director de muzeu), Cătălin Vrabie (apropiat al „baronului“ Marian Oprişan) şi Radu Sancu (cunoscut drept activist PCR). 

Secretarii de la Interne au fost şi ei înlocuiţi. În locul lor au fost împuterniciţi în funcţii trei chestori şi un comisar-şef. Ion Toica – chestor de poliţie – a fost cel care a obţinut împuternicirea pentru funcţia de secretar general.

La şefia Inspectoratului General al Poliţiei a fost numit chestorul Petre Tobă, iar ca director peste Departamentul Schengen a fost pus Tiberiu Trifan. Şi adjuncţii IGP au fost schimbaţi, la fel şi adjuncţii Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică.

Atât cei nou numiţi, cât şi cei demişi spun că la Interne a început haosul: nimeni nu ştie cu exactitate care va fi situaţia finală, dacă numirile şi împuternicirile vor rămâne în vigoare, iar multe dintre posturi au rămas, deja, blocate.

Trambulina “Caritas”

image

Virgil Ardelean, 58 de ani (foto) - noul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă – este unul dintre chestorii cei mai contestaţi din cadrul Ministerului de Interne. Ascensiunea sa a venit imediat după ce a investigat scandalul “Caritas” la Cluj, unde era adjunctul poliţiei municipale.

A condus Unitatea de Afaceri Interne, vestita “Doi şi-un sfert” timp de opt ani, între 1998 şi 2006. Mai târziu, unitatea specială s-a transformat în Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), de la comanda căreia Virgil Ardelean a plecat – prin demisie – în urma scandalului fugii lui Omar Hayssam.

PSD Ilfov îşi apără liderul

Comitetul Executiv al Consiliului Organizaţiei Judeţene PSD Ilfov respinge „categoric“ decizia conducerii centrale de retragere a sprijinului politic şi de excludere din partid a lui Gabriel Oprea, considerând-o „nefondată şi nestatutară“.

Potrivit statutului PSD, propunerea BPN de excludere din partid trebuie înaintată Comisiei de Integritate Morală şi Arbitraj a partidului, care va face apoi o recomandare organizaţiei de bază. Doar PSD Ilfov poate decide excluderea din partid a lui Oprea. Oprea este preşedintele filialei din Ilfov.

Vanghelie ar putea fi interimar la Ilfov

Conducerea centrală a partidului ar putea decide ca organizaţia PSD Ilfov, rămasă fără preşedinte prin retragerea sprijinului lui Gabriel Oprea, să fie condusă interimar de preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.

Acesta ar putea avea, astfel, în coordonare, pe lângă cele şase organizaţii bucureştene de sector, şi PSD Ilfov.
Gabriel Oprea va mai sta câteva zile în fruntea Internelor, fiind nevoie de o întâlnire a liderilor PSD şi PDL.

Potrivit Regulamentului de funcţionare a Coaliţiei, prim-ministrul „poate propune, motivat, revocarea unui ministru numai după consultarea prealabilă a conducerii celeilalte părţi şi cu informarea, în aceleaşi condiţii, a Biroului Politic de Coordonare a Coaliţiei (BPCC)”.

Rocadă la Guvern?

Propunerea de revocare, precum şi cea de numire a unui nou ministru sunt atributele lui Emil Boc.  Potrivit Constituţiei, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, membrii Guvernului.

Potrivit unor surse din PSD, conducerea partidului ia în calcul o rocadă guvernamentală. Astfel, Dan Nica ar fi numit ministru de Interne, Ilie Sârbu ar deveni vicepremier, iar Valeriu Steriu ar ajunge ministrul agriculturii.  Numele lui Nica a apărut în condiţiile în care Liviu Dragnea nu ar avea şanse să obţină şefia MIRA. Cătălin Voicu, cel care s-a luptat cu Oprea în decembrie pentru minister, nu mai este interesat de post.

Miza: „Doi şi-un sfert”
(Răzvan Popa)

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne este ţinta cea mai râvnită de fiecare tabără politică. Controlul asupra unităţii speciale a Internelor înseamnă, implicit, un control asupra României.

Virgil Ardelean: “Nişte chestiuni politice”

DGIPI acţionează ca o structură „de securitate naţională care desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformaţii şi securitate, în vederea asigurării ordinii publice, prevenirii şi combaterii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale privind misiunile, personalul, patrimoniul şi informaţiile clasificate în cadrul ministerului“. Sub această „cupolă“,  DGIPI poate activa operativ în toate domeniile.

Numirea lui Virgil Ardelean în funcţia de director al serviciului special a iritat multe „vârfuri“ din politică.

Mai mult, informaţiile care se vehiculau ieri, cum că adjunctul principal al lui Ardelean urma să fie Ilie Botoş – fostul procuror general al României, demisionar tot în urma scandalului fugii lui Hayssam din România – au pus pe jar taberele care îşi disputau supremaţia DGIPI. În aceste condiţii, Virgil Ardelean a declarat în exclusivitate pentru “Adevărul” că “tot ceea ce s-a întâmplat sunt chestiuni politice care nu ţin de competenţa profesională”!

Revocare doar cu motiv

Şeful DGIPI a spus că în următoarea perioadă – în condiţiile în care Dan Nica va deveni ministru interimar – în cadrul ministerului nu se va întâmpla nimic deosebit. Abia după învestirea următorului ministru de Interne de către premierul Boc vor fi luate deciziile privind secretarii de stat, şeful DGIPI şi şeful Inspectoratului General al Poliţiei.

„Secretarii de stat pot fi revocaţi prin decizie directă a primului-ministru. Eu şi şeful Poliţiei Române putem fi revocaţi prin decizie a ministrului de Interne. Numai că această decizie trebuie motivată. La revocare trebuie să se prezinte justificări... sau nu. Asta e viaţa, ce să-i faci!“, afirma Virgil Ardelean.

image

Eu şi şeful Poliţiei putem fi revocaţi de ministru. Numai că această decizie trebuie motivată.

image


Virgil Ardelean
şef  “Doi şi-un sfert”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite