Oprea: Parlamentul va decide asupra achiziţionării avioanelor F16

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul este cel care va decide dacă Armata Română ar putea beneficia de avioanele F16, a declarat, astăzi, la Braşov, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

"Achiziţionarea acestor avioane a fost recomandată de specialiştii din cadrul Forţelor Aeriene, cei care vor utiliza aceste avioane. Eu am încredere în recomandarea lor, dar decizia finală va fi luată de către Parlament. Este vorba despre o decizie strategică pe care o va lua poporul român prin intermediul Parlamentului", a declarat ministrul Apărării Naţionale, marţi, într-o conferinţă de presă la Braşov.

Ministrul a precizat că a supus discuţiei Consiliului Suprem de Apărăre a Ţării propunerea de achiziţionare a avioanelor F 16, iar propunerea va ajunge pe masa Comisiilor de apărăre din cele două Camere ale Parlamentului care vor decide asupra acestei probleme, după care vor înainta propunerea plenului Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Totodată, Oprea a afirmat că un argument pentru achiziţionarea acestor avioane se referă în special la faptul că în zona Mării Negre toate armatele ţărilor membre NATO folosesc acest tip de avion şi peste 25 de armate au în dotare avioane F 16 care au fost testate cu succes în lupte.

Săptămâna trecută, CSAT a aprobat achiziţionarea a 24 de aeronave F-16 second-hand, ale cărui costuri au fost estimate de MApN la 1,3 miliarde dolari.

Costurile legate de cele 24 avioane revitalizate şi complet echipate includ asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

Instruirea personalului se va desfăşura în baze americane, la standardele de pregătire ale Forţelor Aeriene ale SUA, până la obţinerea nivelului de operaţionalizare şi implementare completă a acestui sistem.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite