Opoziţia canadiană ameninţă că va răsturna guvernul până la sfârşitul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala formaţiune de opoziţie din Canada a anunţat luni că până la sfărşitul săptămânii este gata să răstoarne guvernul conservator al lui Stephen Harper. Partidul liberal canadian a ameninţat că va lua măsuri drastice dacă guvernul Harper nu va răspunde mai multor cereri cu privire la buget, transmite AFP.

La sfârşitul săptămânii va avea loc un vot în Parlament pentru o rectificare bugetară, iar viitorul guvernului minoritar al lui Stephen Harper se află în mâinile partidului liberal condus de Michael Ignatieff, după ce celelalte două formaţiuni din opoziţie au anunţat că vor vota împotrivăm, informează NewsIn.

O înfrângere a guvernului va duce la căderea sa şi la declanşarea celui de-al patrulea scrutin federal din ultimii cinci ani.

Liderul liberal Michael Ignatieff i-a cerut luni guvernului să răspundă clar la mai multe întrebări, în special cu privire la legea şomajului, pentru a susţine executivul. În plus, el cere ca toate criteriile privind accesul la asigurări să fie flexibilizate, pe fondul recesiunii economice actuale.

"Canadienii nu vor alegeri, nici eu nu vreau", a declarat Ignatieff într-o conferinţă de presă, precizând însă că nu poate susţine un plan guvernamental pe care îl consideră insuficient.

Câteva ore mai târziu, premierul Stephen Harper a luat cuvântul în Parlament, dar nu a pus capăt suspansului şi nu i-a răspuns direct lui Ignatieff. Harper a "încurajat opoziţia să voteze în favoarea fondurilor" cerute, pentru a evita blocarea unor importante proiecte de construcţie.

Ignatieff a ridicat mingea la fileul lui Harper, declarând că este datoria sa de a demonstra că vrea să facă Parlamentul să funcţioneze şi să evite alegeri anticipate "răspunzând clar la întrebările" care îi sunt puse. În plus, liderul liberal a cerut răspunsuri din partea Guvernului cu privire la suma cheltuită în cadrul planului de relansare a economiei şi în cel al deficitelor prevăzute.

Ignatieff i-a pasat mingea lui Harper, declarând că "el este cel care trebuie să demonstreze că vrea să facă Parlamentul să funcţioneze şi să evite alegeri anticipate, răspunzând clar la întrebările puse". El a cerut răspunsuri din partea guvernului şi în ceea ce priveşte suma exactă de bani cheltuită în cadrul planului de relansare a economiei şi deficitele estimate.

În rectificarea dată publicităţii săptămâna trecută, guvernul a anunţat că deficitul pentru anul bugetar care a început la 1 aprilie va atinge 50,2 miliarde de dolari canadieni (46 de miliarde de dolari americani), adică multe peste cele 33,7 miliarde prevăzute în luna ianuarie. Totuşi, raportul nu preciza o posibilă dată a revenirii la un echilibru bugetar.

Un vot al partidului liberal împotriva rectificării bugetare ar duce la căderea guvernului lui Harper, aflat la putere de la începutul anului 2006, pentru că partidele de opoziţie dispun în total de 161 de deputaţi faţă de cei 143 de conservatori.

Învinşi clar la alegerile din octombrie 2008, liberalii i-au depăşit pe conservatori în ultimele sondaje, sub conducerea noului lider Michael Ignatieff, fost profesor la Harvard. Totuşi, avansul lor nu le garantează o victorie în cazul unor alegeri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite