Opere de artă, lăsate de izbelişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculpturile a 11 artişti moldoveni zac aruncate într-o curte, deoarece edilii nu au găsit un parc liber unde să le expună. Lucrările, a căror valoare depăşeşte 220.000 de euro, au fost finanţate prin programul „Iaşi 600” şi au fost realizate de membri ai Uniunii Artiştilor Plastici.

Lucrările realizate de 11 sculptori din judeţele Moldovei sunt uitate de mai bine de trei luni în curtea universităţii „George Enescu” din Iaşi. Sculpturile au fost realizate în luna septembrie în cadrul Taberei Naţionale de Sculptură „Artis 600”, finanţată de Primăria Iaşi cu 50.000 lei.

„Iniţiativa municipalităţii este foarte bună, păcat însă că nu au găsit un parc în oraş unde să fie duse lucrările. Aşa le ţinem în curtea universităţii şi nu se bucură nimeni de ele”, spune Ilie Bostan, unul din sculptorii care s-a implicat în proiect.

„Ne-am apucat de lucru, au fost săpate gropile pentru lucrări în parcul dintre Muzeul Unirii şi Biserica Mitocul Maicilor, numai că între timp preotul de la biserică a cerut pământul în instanţă”, afirmă Mihai Pricop, de la Primăria Iaşi.

Nu se găseşte un parc

Între timp, lucrările au rămas de izbelişte, pentru că funcţionarii nu au găsit un alt amplasament pentru lucrări. „O astfel de sculptură costă cel puţin 20.000 de euro.

Toate cele 11 sculpturi sunt foarte valoroase şi ar putea foarte bine să fie puse şi în parcul din Târgu Cucu sau în cel de pe Bulevardul Independenţei”, este de părere Dan Covătaru, un alt sculptor care a participat la proiect.

Lucrările de peste 220.000 de euro sunt acum admirate doar de studenţii de la Arte, în timp ce merg la cursuri. „Dispreţul edililor faţă de banul public este strigător la cer. În loc să încurajeze iniţiativele artiştilor autohtoni, funcţionarii se ascund în spatele birocraţiei. Dacă nu sunt banii lor chiar nu le pasă”, este de părere Eduard, absolvent al universităţii „George Enescu”.

Pentru moment, oficialii municipalităţii nu au găsit o soluţie la problema artiştilor plastici. „N-aş putea să spun când anume vom reuşi să le mutăm. Am dat în lucru colegilor de la Direcţia Tehnică şi de la Urbanism. I-am rugat să identifice un parc potrivit, însă nu ştim cât va dura procedura”, adaugă Mihai Pricop.

Pentru că au fost realizate pentru a fi admirate de ieşeni, artiştii speră totuşi ca oficialii municipalităţii se vor mobiliza şi vor căuta mai repede un teren adecvat pentru sculpturile lor.

Tabăra „Artis 600“

Zbor, Ilie Bostan

Fereastă, Dan Covătaru

Cele trei gratii, Gabriela Drinceanu

Speranţă, Gheorghe Gheorghiţă -Vornicu

Jertfa, Valentin Meiu

Fructul iubirii, Sorin George Purcaru

Pusnic, Cristea Simion

Arbore, Lucian C. Smău

Heruvim, Mircea Ştefănescu

Poarta, Cătălin Târziu

Vertical, Mihai Vereştiuc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite