Omar Hayssam: "Am plecat din ţară ca un domn"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Sirianul condamnat pentru terorism în România se destăinuia amical procurorului Nastasiu, cel care-l urmărea. Cel mai căutat "terorist" român, Omar Hayssam, şi-a făcut o iubită în

>> Sirianul condamnat pentru terorism în România se destăinuia amical procurorului Nastasiu, cel care-l urmărea.

Cel mai căutat "terorist" român, Omar Hayssam, şi-a făcut o iubită în Liban, unde susţine că a ajuns cu avionul, conform unor interceptări SRI ale convorbirilor telefonice dintre procurorul de caz Ciprian Nastasiu şi sirian. În cadrul convorbirilor, Omar Hayssam se adresează cu apelativul "Nic" procurorului Ciprian Nastasiu, cel care a surprins o ţară întreagă când a mers personal la Curtea de Apel Bucureşti să ceară revocarea mandatului de arestare pe numele sirianului.

Hayssam: Da. Se spune că am fugit. Eu am plecat ca un domn, cu capul sus, îmbrăcat la costum, parfumat, aranjat. N-am plecat nici în cutie, nici cioban, nici...


Nic: Dar, apropo, cu ce aţi plecat?


H: Am plecat bine, ca un domn, îmbrăcat la costum. Atuncea... nici în maşină de corp diplomatic, nici...

Nic: Pe calea aerului.

Nic: Dar eu eram convins că aţi plecat ca un domn şi nu v-aţi dus cu berbecuţii…

"Am plecat cu avionul"

Nic: Dar măcar puteţi să-mi spuneţi cu ce aţi plecat? Pe aer, pe mare, pe teren, pe terestru, pe fluvial?

H: Cu ce am plecat? Cu avionul. Am plecat cu aerul!

Nic: Civil sau militar? Dar spuneţi-mi cum aţi ieşit atunci?

H: Pe aeroport. Pe aeroport.

Nic: Care?

H: Henri Coandă. Cu avionul.

Nic: Civil sau militar?

H: Asta vreau să vorbim între patru ochi.

Nic: Păi, dacă-i cursă, puteaţi să fiţi văzut. Nu? Dacă e cursă civilă. E... că doar nu a fost avion particular, nu? Şi când aţi ieşit? În ce dată? Deci spuneţi cu avionul, şi cu avionul civil de pe Henri Coandă.

H: Absolut.

Look schimbat, paşaport falsificat

Nic: Şi în ce zi aţi ieşit?

H: Nici într-un caz nu e ziua aia.

Nic: Mai devreme sau mai târziu? Mai târziu?

H: Da, mai târziu.

Nic: Mai devreme?

H: Nu, nu, mai târziu decât data aia.

Nic: A, mai târziu!

H: Mult mai târziu

Nic: Filajul îl ştiaţi, îl ştiaţi dinainte?

H: Dar era cu mine, domnule Nic.

Nic: Păi cum? Că zice că nu v-a filat nimeni. Ei… de aici şi cu mărcile maşinilor şi cu numerele, ce!

Nic: Păi cu ce aţi plecat până la urmă?

H: Am plecat cu paşaport românesc valabil, cu poza mea şi cu alt nume.

Nic: Cu alt nume, nu s-a uitat nimeni la ea?

H: Poza mea, cu alt nume şi cu alt look.

Nic: Alt look? V-aţi pus perucă, ce v-aţi pus? V-aţi lăsat barbă? V-aţi făcut şeic sau ce?

H: Haideţi, haideţi, că v-am spus cam multe. Şeic nu puteam să mă fac cu paşaport românesc.

H: V-am spus, am plecat prin aeroport, cu paşaport, frumos.

Nic: Am înţeles, frumos, parfumat şi prin aeroport, am înţeles, dar toată lumea zice că asta e diversiune, că nu aveaţi cum să plecaţi aşa, că erau filtre, erau camere video. Cum v-aţi deghizat, v-aţi deghizat?

H: O să vedeţi, o să vedeţi că probele mele sunt mult mai puternice decât simplele presupuneri că a folosit cartela x şi cartela aia y.Nastasiu: "Sunt terminat cu nervii şi cu toate alea"

Nic: Trebuie să îmi iau o perioadă de concediu, să mă duc nu ştiu pe unde, prin Egipt sau prin Dubai. Sunt şi eu terminat, şi cu nervii, şi cu toate alea. Am anchetă pe mine şi la CSM, şi de la Parchetul General. De la toată lumea. Mă acuză că am luat şpagă, că am luat una, că am luat alta, că am făcut, că am dres.

H: Sunt în siguranţă. Dacă e să mor, mor aici.

Nic: Aici unde înseamnă? Deci, dacă va trebui să vin spre dumneavoastră, cum vom proceda?

H: La Beirut este încă embargou. Puteţi veni la Damasc şi vedem noi după aceea.

Nic: Păi, acolo nu m-aş prea duce, că acolo sunt cunoscut de autorităţi şi mă iau imediat la ochi. Am fost la zilele Ambasadei Siriei, am fost şi în partea cealaltă, am fost şi acolo. În principiu, acolo, în Siria, nu.

H: Nu e o problemă, că fac eu cale bună, nu vă faceţi probleme. Dacă e ca să nu se ştie cei de la ambasadă, puteţi pleca fără viză.

Nic: E cam riscant

H: Mergeţi fără viză, vă aşteaptă cineva acolo, vă ia fără viză, fără nimic, nu e nicio problemă.

Nic: Am nevoie de un loc unde să stăm liniştiţi, nu să-mi cadă bombe în cap, undeva unde să nu bată la ochi, adică să pot să fac un concediu

H: Da, bineînţeles, nu vă faceţi probleme! Vă fac eu un program care să vă placă, luaţi-vă familia, prietenii, copiii.

Aranjarea întâlnirii

Nic: Cei din Damasc mă cunosc. Deci eu în Siria nu mă pot duce, pentru că e securitatea siriană acolo, nu am încredere în sirieni.


H: Credeţi-mă că intraţi cinstit, fără să ştie nimeni că aţi intrat. Nu aveţi decât să veniţi fără viză.

Nic: Nici cu viză. Nici fără viză. Nici dacă vin cu elicopter... sunt cunoscut acolo.

Nic: Nu, deci asta o excludem din start, nu pot.

Nic: Deci în afară de Liban şi Siria nu doriţi.

H: N-am act, n-am act deocamdată. Dacă vreau, pot să fac şi pot să mă duc oriunde, pot să vin şi în Bucureşti, şi să mă şi întorc, dar nu am de ce să risc deocamdată.

Nic: Nu în Bucureşti, dar ziceam o zonă neutră, o zonă pe care să o ştiu şi eu cât de cât.

H: Nu vreau să fac o altă identitate ca să pot să mă învârt aiurea. Faceţi aşa: luaţi un bilet, îl plătesc eu, cumpăraţi un bilet pentru Bodrum, pentru Antalya, o săptămână, şi plecaţi frumos cu avionul, fie că e charter până în Antalya, fie că e normal până în Istanbul, şi luaţi un alt avion şi aterizaţi la Damasc, dacă vreţi să vină cu o maşină să va ia de unde sunteţi.

Nic: Păi, acolo nu m-aş prea duce, că acolo sunt cunoscut de autorităţi şi mă iau imediat la ochi.

"Mi-am riscat cariera şi bunul renume"

Nic: Mi-am riscat cariera şi bunul renume şi ce o mai fi rămas din el. Atunci am apărut în faţă, am cerut, v-am crezut că sunteţi bolnav. Am zis că lucrăm, şi aşa mai departe. Răspunsul dumneavoastră a fost cu plecarea, ceea ce, tot ce-am susţinut eu la vremea respectivă în faţa cuiva, s-a dus pe apa sâmbetei, că nici dracul nu mă mai crede acum. Am o oarecare reţinere faţă de dumneavoastră. Nu pot să mă las în mâna dumneavoastră acolo, că nu sunteţi nici Papa Benedictus şi nici ceilalţi.

"Mi-am făcut o gagică super"

H: Eu nu am nicio problemă să mă duc înapoi în ţara mea, dar deocamdată stau la tratament... nu am de ce să mă plimb de colo-colo, mi-am făcut o supergagică aici şi stau cu ea, ce să fac?

Nic: Cu ce? Ce aveţi?

H: Zic că mi-am făcut şi eu o gagică, o cântăreaţă super, prezentatoare de modă, ea mă îngrijeşte, pierd timpul cu ea, ce să fac?

Nic: Aia e de bine, aia e de bine.

H: Păi, ce să fac? Dacă mi-aţi blocat şi femeile, şi copiii, ce să fac acum?

H: Dacă vreţi, puteţi intra în calitate oficială, anunţaţi prin ambasadă, nu au, nu e nici un fel de problemă, că vă imaginaţi că nu se trezeşte nimeni să vă supere, dar nu are de ce, nu are niciun motiv. Cel mai sigur loc este la Damasc. Vreţi la Beirut, la Beirut. Oriunde vreţi: în staţiune - staţiune, nu vă deranjează nimeni, nu vă întreabă nimeni nici de unde veniţI, nici de unde plecaţi. Eu v-am spus, nu am decât buletin, cu buletin nu pot să mă duc decât colo-colo, n-am unde.

Procurorul a scăpat de acuzaţii

Procurorul Ciprian Nastasiu şi judecătorul Sofica Dumitraşcu au primit neînceperea urmăririi penale, în dosarul în care au fost cercetaţi pentru fuga din ţară a lui Omar Hayssam. Anchetatorii au decis că cei doi magistraţi şi-au întemeiat deciziile pe acte medicale, respectiv adeverinţa eliberată lui Omar Hayssam de către medicul Constantin Tănăsescu. Inspecţia CSM care a analizat eventuala culpă a lui Nastasiu a stabilit că acesta a pus concluziile din instanţă, pentru eliberarea lui Omar Hayssam, fără a ţine seama de probele administrate în dosar. CSM l-a sancţionat pe Nastasiu cu diminuarea salariului cu 15 procente, timp de trei luni.

Convorbirile complete dintre Omar Hayssam şi Ciprian Nastasiu aici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite