Preşedintele Siriei: Omar Hayssam este în închisoare în Siria. Extrădarea lui, o chestiune care poate dura ani de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, în dialog cu jurnaştii Adevărul
Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, în dialog cu jurnaştii Adevărul

Semnarea Tratatului româno-sirian ce se referă la „transferul de persoane cu condamnări privative de libertate" nu înseamnă neapărat că Omar Hayssam va fi extrădat în viitorul apropiat în România.

Omar Hayssam se află în prezent în închisorile siriene, unde va ispăşi câţiva ani de pedeapsă, a declarat pentru „Adevărul", preşedintele Siriei, Bashar al-Assad.

El a explicat într-un interviu acordat ziarului „Adevărul" ce se poate întâmpla în acest caz după semnarea acordului cu România. „Atâta timp cât o persoană se află deja în închisoare, atunci pentru ce trebuie să fie transferată în altă închisoare, într-o altă ţară? Important e să vedem ce se va face după ce se va termina condamnarea.

Deci, după ce îşi ispăşeşte condamnarea în Siria, vom discuta ce se face mai departe. Dacă va exista o altă condamnare în ţara respectivă, pentru a-şi ispăşi şi condamnarea respectivă, atunci se va discuta pe acest caz. Discuţia nu e politică, e la nivelul instituţiilor abilitate", a spus Bashar al-Assad.

Nu se ştie nici dacă lui Hayssam îi va rămâne de ispăşit în România doar diferenţa de pedeapsă. „Asta nu scrie în acord. Spun ca logică, aşa cum văd eu lucrurile: important e ca persoana să fie condamnată, să fie în închisoare. Pentru că avem asemenea acorduri şi cu alte ţări arabe. Fiecare caz se studiază de sine stătător. Această persoană se află în închisoare.

Mulţi români cred că el e liber în Siria, dar el este în închisoare, cu condamnare şi condamnarea e de câţiva ani. După semnarea acestui acord, vor începe discuţiile pe acest caz. Asemenea discuţii nu ţin de serviciile de informaţii, e vorba de puterea judecătorească", a afirmat preşedintele sirian.

Omar Hayssam, aşteptat la Oradea, ca urmare a semnării tratatului româno-sirian  

Deocamdată, Hayssam se află sub incidenţa legii siriene şi „fiecare ţară are regulile ei", a mai spus Bashar al-Assad.
În urmă cu câteva zile, directorul SRI, George Maior, se declara convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România. Omul de afaceri de origine siriană a fost condamnat de justiţia din România la 20 de ani de închisoare pentru terorism.

Interviul integral cu preşedintele Siriei îl veţi putea citi mâine, în „Adevărul".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite