Oltchim, necunoscuta scandalului Arpechim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta celui mai mare combinat chimic devine incertă prin anunţul închiderii platformei de la Piteşti Cine controlează Arpechim controlează, de fapt, Oltchim. Bazată pe deducţie

Soarta celui mai mare combinat chimic devine incertă prin anunţul închiderii platformei de la Piteşti

Cine controlează Arpechim controlează, de fapt, Oltchim. Bazată pe deducţie logică (Arpechim are practic monopolul pe materia primă necesară Oltchim), această formulă rămâne esenţială pentru structura chimică a scandalului declanşat de preconizata închidere a Arpechim.

Săptămâna viitoare, pe 7 iunie, avem programată o întâlnire cu Petrom pentru a continua negocierile pentru preluarea diviziei de petrochimie de la Arpechim Piteşti. Putem discuta să luăm şi rafinăria, dacă Petrom nu mai vrea să o pună în funcţiune", a declarat ieri directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

El spune că negocierile pentru petrochimia de la Piteşti au început încă de acum câteva luni, când practic nici nu se punea problema ca Arpechim să fie închis de autorităţile de mediu. De altfel, a fost complet o surpriză pentru noi faptul că s-a ajuns la închidere", arată Roibu.

E de bine sau de rău?

Teoretic, în noile condiţii, când Arpechim e nevoit să oprească producţia, Otchim ar trebui să fie mulţumit - va da un preţ mai mic, pe un activ cu probleme.

"Din acest punct de vedere, cred că închiderea Arpechim poate fi considerată o veste bună pentru Oltchim", spune Dan Bărbulescu, membru în Consiliul de Administraţie al combinatului, reprezentant al acţionarilor minoritari. El adaugă însă că, în acest moment, combinatul nu are bani să facă achiziţia în cauză, atât timp cât nu şi-a plătit nici datoriile imense către stat, estimate în prezent la circa 200 milioane de dolari. "Practic, singura soluţie pe care combinatul o are acum este de a ieşi cu o ofertă publică pe bursă, pentru a strânge bani cu care să-şi plătească datoriile şi să cumpere Arpechim", spune Dan Bărbulescu.

Directorul general al Oltchim respinge însă poziţia reprezentantului acţionarilor minoritari. "Practic, nu ne avantajează deloc că Arpechim se închide, pentru că asta ne prinde descoperiţi cu producţia". Pentru Constantin Roibu, soluţia de finanţare a achiziţiei Arpechim ar fi un împrumut la o bancă. Dar această soluţie poate fi compromisă, în condiţiile în care societatea se va afla într-o situaţie precară.

Vâlcea moare fără Piteşti

Din construcţie, Oltchim se aprovizionează cu etilena necesară în totalitate de la Piteşti, transportul făcându-se prin conducte. Problema este că Piteştiul a rămas singurul producător din ţară de această materie primă. În plus, mai apare o problemă: dacă se alege o sursă din import, atunci trebuie ţinut cont că transportul nu este permis pe cale ferată.

Directorul Oltchim spune că a început demersurile pentru a se aproviziona din zone apropiate, precum Rusia, dar din cauza constrângerilor de transport (cu autocisternele) şi a lipsei rezervoarelor de stocare nu se va putea asigura mai mult de jumătate din materia primă.

AVAS: Arpechim să treacă la Oltchim

Oltchim nu pare să-şi facă probleme în legătură cu problemele de mediu de la Arpechim. Constantin Roibu lasă să se înţeleagă că nu sunt necesare investiţii mari pentru rezolvarea acestor probleme: "Spre exemplu, în cazul rezervoarelor cu capac flotant (una din neregulile acuzate de Garda de Mediu - n.n.), investiţia necesară e de 400-500 de mii de euro".

Varianta a fost confirmată ieri şi de ministrul economiei, Varujan Vosganian: "Cheltuielile pentru îndeplinirea standardelor de mediu sunt modice în comparaţie cu profitul Petrom pe anul trecut".

În acelaşi timp, Oltchim nu-şi face probleme nici în legătură cu datoriile către stat. "Le vom converti în acţiuni. Nu e prima dată când se procedează aşa". Statul (AVAS) este acţionarul majoritar al combinatului şi problema conversiei datoriilor tensionează situaţia de la Oltchim de câţiva ani.

În noiembrie 2003, are loc o majorare de capital prin compensare în acţiuni a unei datorii de 95 milioane de dolari la APAPS. Pentru că acţionarii minoritari (printre care fondul de investiţii Lindsell şi SIF Oltenia) nu au avut drept de subscriere, statul a ajuns de la 52% la 95% din capitalul social al combinatului. Minoritarii au atacat în instanţă această majorare, iar în 2005 au primit câştig de cauză la Tribunalul Vâlcea. Combinatul a făcut însă recurs.

În acelaşi timp, subiectul a fost continuat în guvern şi parlament. Ultima dată, Legea 30/2007 pentru aprobarea şi modificarea OUG 45/2006 dispune mandatarea reprezentanţilor statului în AGAE Oltchim să voteze diminuarea capitalului social al societăţii la valoarea anterioară datei de 28.11.2003, urmată de o majorare de capital social, prin conversia întregii creanţe a AVAS faţă de societate şi cu acordarea drepturilor de preferinţă acţionarilor.

Atanasiu a ţinut să precizeze însă că 2007 este anul pregătirii pentru privatizare a combinatului din Râmnicu Vâlcea, pregătire care presupune doi paşi importanţi - "majorarea capitalului social şi transferul resurselor de materii prime". Iar acest transfer presupunea "preluarea activelor din Piteşti, dar şi a activelor care sunt în prezent la Societatea Naţională a Sării".

Statul îşi plăteşte singur amenda?

Controversatul contract de privatizare a Petrom are clauze greu de descifrat chiar şi la câţiva ani de la semnarea lui. Spre exemplu, se găsesc prevederi privind "eveniment de mediu declanşator". Statul este ţinut să despăgubească societatea în cazul în care "se instituie o procedură împotriva societăţii cu privire la contaminare".

Ne-a luat prin surprindere decizia de închidere a Arpechim. Dacă s-ar face o analiză serioasă pe mediu, atunci toate rafinăriile ar trebui să fie închise.
Constantin Roibu
director general Oltchim

Alte 600 de companii pot fi oricând închise de Garda de Mediu

Încă din anul 2002 au fost identificate în total 716 instalaţii cu impact semnificativ asupra mediului. Ulterior, pentru 119 dintre acestea au fost stabilite derogări, respectiv amânarea unor termene-limită pentru realizarea de investiţii în mediu. Atenţie: toate celelalte aproape 600 de instalaţii trebuie să fie conforme până cel mai târziu la data de 31 octombrie 2007!

"Faptul că o instalaţie are un termen mai înaintat pentru realizarea investiţiilor de mediu nu înseamnă că autorităţile aşteaptă să vină anul 2009 sau 2012. Dacă nu e respectat un termen, să zicem trimestrial, înseamnă că proprietarul respectivei instalaţii nu va fi în stare să efectueze investiţiile nici la data-limită. Aşa se explică măsura luată la Arpechim", crede Elena Laslu, preşedintele patronatului UNIMED - asociaţia producătorilor de echipamente pentru protecţia mediului. "Deocamdată, unii se cred mai puternici decât legea, şi dacă le atragi atenţia asupra problemelor de mediu te întreabă: <<Ştii cu cine stai de vorbă?>> Pentru ţara noastră, marea dramă este că începând din 2007 se aplică legea! Iar companiile din UE, care investesc în mediu, nu vor accepta să li se facă, în România, concurenţă neloială din acest punct de vedere". Elena Laslu a mai precizat: "Se spune că vor veni patru miliarde de euro de la UE, dar agenţii economici trebuie să înţeleagă o dată că aceşti bani nu sunt pentru firme! Sunt pentru infrastructură sau acoperirea unor costuri ale agenţiilor de mediu, nu pentru firme".

Piste de decodificare

Problemele reclamate de Garda de Mediu sunt cunoscute şi puteau fi remediate de proprietarul Petrom cu investiţii relativ mici. Faptul că nu s-au făcut investiţiile poate fi considerat o formulă prin care Petrom transferă responsabilitatea închiderii rafinăriei în sarcina statului. Petrom (de fapt, acţionarul majoritar OMV) se poate concentra astfel liniştit doar asupra eficientizării rafinăriei Petrobrazi de la Ploieşti.

Statul a ajuns la un acord cu austriecii de la OMV pentru ca Oltchim să cumpere mai ieftin Arpechim. "Nu cred că Arpechim se va închide", spune ministrul economiei.

n Interese oculte pentru falimentarea Oltchim, astfel încât să fie vândut "pe nimic" sau "cu adresă". Cel mai apropiat concurent care ar putea profita de închiderea Oltchim este combinatul similar din Ungaria. Inclusiv OMV are interes în domeniul producţiei petrochimice, având acţiuni în combinatul Borealis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite