Olimpicii României, premiaţi cu 2.000 €

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care s-au clasat pe primele poziţii în competiţii internaţionale au primit recompense de cel mult 8.750 de lei din partea Ministerului Educaţiei. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în ultimul an la matematică, informatică şi fizică.

Vlad Alexandru Gavrilă, elev în clasa X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, are în palmares toate medaliile posibile: bronz la Olimpiada Internaţională de Informatică, argint la Olimpiada de Informatică a Ţărilor din Europa Centrală şi de Est şi aur „absolut" la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori, distincţii obţinute în cursul anului şcolar 2009-2010.

Consultaţi lista elevilor care vor fi premiaţi

„Cel mai important rezultat a fost la internaţională, deoarece este o competiţie foarte grea, concurezi cu elevi din toate ţările lumii", explică Alexandru. Olimpicul nu şi-a făcut încă planuri legate de facultate, pe care o va urma după terminarea cursurilor liceale, dar, mai mult ca sigur, va fi o universitate din America. Probabil, celebrul MIT, Institutul Tehnologic din Massachusetts.

El este unul dintre sutele de elevi români care au participat în ultimul an la olimpiade internaţionale de matematică, informatică, fizică sau astronomie, şi unul dintre cei 31 de medaliaţi cu aur. Cei mai buni 120 de elevi au fost premiaţi ieri şi de Ministerul Educaţiei - recompensele valorând între 2.600 şi 8.750 de lei. La ceremonia desfăşurată la Palatul Copiilor a participat şi ministrul Daniel Funeriu.

Românii, buni la ştiinţe exacte 

Statistic vorbind, materia la care se pricep cel mai bine elevii români este matematica. În anul şcolar 2009-2010 tinerii au obţinut 28 de medalii internaţionale la matematică, iar ţara s-a clasat pe locul 16 la nivel mondial. România are o istorie bogată din acest punct de vedere, fiind statul care a avut iniţiativa organizării primei Olimpiade Internaţionale la Matematică, în 1959. Atunci au participat şapte ţări din Europa de Est. În prezent, peste 90 de ţări din cinci continente participă anual la această competiţie.

Într-un clasament general care cuprinde toate ediţiile Olimpiadei, România se află pe locul cinci, după China, SUA, Ungaria şi Rusia. Românii se mai pricep şi la informatică, anul acesta obţinând 18 premii, între care o medalie de argint şi trei de bronz la Olimpiada Internaţională de profil.

Marile puteri, principalii concurenţi

Clasamentele olimpiadelor internaţionale sunt dominate în general de elevii din China, Rusia şi SUA. „Aceste ţări investesc foarte mult în educaţie şi au o populaţie şcolară mult mai mare. Totuşi, reuşim să concurăm cu China şi America", a declarat pentru „Adevărul" Daniel Tomoni, reprezentant al biroului de presă al Ministerului Educaţiei. În schimb, la Balcaniade, România reuşeşte să se menţină în fruntea clasamentului, principalii competitori fiind elevii din Bulgaria.

Severius Moldoveanu este profesor de matematică la Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din Bucureşti. Dascălul a urcat pe scenă, la rândul său, pentru a fi premiat pentru rezultatele deosebite obţinute cu unul dintre elevii săi, Radu Bumbăcea, care a câştigat două medalii de aur. „Fără îndoială, marii concurenţi ai elevilor români la olimpiadele de matematică sunt cei din China, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Echipa Chinei, cel puţin, este prima în lume în ultimii 15 ani, pentru că au câştigat olimpiada internaţională de matematică de vreo 11-12 ori", a declarat profesorul. Severius Moldoveanu consideră că românii „fac faţă cu brio" la astfel de concursuri: „în clasamentele neoficiale, noi ne clasăm, în funcţie de generaţiile pe care le avem, undeva între locurile 3 şi 15, având în vedere că la Olimpiada Internaţională de Matematică participă, în prezent, 105 ţări".

Diferenţe uriaşe între olimpici şi marea masă a elevilor

„Există un ecart uriaş între performanţele elevilor olimpici, o elită de cel mult 4-5% din total, şi marea masă a elevilor, ale căror performanţe sunt de fapt relevante pentru valoarea sistemului educaţional din România", consideră Marian Staş, preşedintele fundaţiei CODECS.

El atrage atenţia că olimpicii care au rezultate foarte bune au şi o pregătire cu totul deosebită faţă de marea majoritate a elevilor. Marian Staş aminteşte în acelaşi timp că la testele internaţionale, România a obţinut constant rezultate sub media europeană.

„Există soluţii pentru ca acest ecart să se reducă, dar ele presupun o schimbare profundă a întregului sistem educaţional. Nu e suficientă o singură măsură de reformă, e nevoie de un set de acţiuni conjugate, de o schimbare a programei, o şcoală de tip nou care să încurajeze libertatea de alegere a cursurilor din oferta educaţională", a spus preşedintele CODECS.

România - între primii 10, în ultimii 50 de ani

1. China
2. SUA
3. Ungaria
4. Rusia
5. România
6. Bulgaria
7. Germania
8. Vietnam
9. Coreea de Sud
10. Marea Britanie

7 medalii de aur au obţinut elevii români în ultimul an  la concursurile internaţionale de matematică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite