Olimpici peste stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denis Derecichei (stânga), Andrei Cuceu şi Ioana Zelko, alături de Zadig Mouradian
Denis Derecichei (stânga), Andrei Cuceu şi Ioana Zelko, alături de Zadig Mouradian

Elevii români au obţinut cinci medalii de argint şi de bronz la Olimpiada de astronomie, obiect care nici măcar nu se predă la şcoală. Pasionaţi de cosmos, şase adolescenţi au clasat România pe locul patru pe naţiuni la competiţia care s-a desfăşurat acum o lună la Hang Yhou, în China.

Materia astronomie nu există în programa şcolară din România. Cu toate acestea, avem elevi olimpici la ştiinţa astrelor.

Anul acesta, elevii români s-au întors din China, unde a avut loc Olimpiada de astronomie, cu două medalii de argint şi trei de bronz. Au mai câştigat două premii speciale de la diverse secţiuni din concurs.

„Mereu apare o planetă nouă"

Alberto Manca, 17 ani, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a lua medalie de argint. Este pasionat de astronomie încă de mic.

„Îmi amintesc cum mergeam la Palatul Copiilor şi mă uitam prin telescop. Astronomia este frumoasă pentru că mereu mai apare câte ceva: o planetă nouă, o stea, o gaură neagră", spune Alberto.

Şi-a făcut planuri ca să studieze astronomia în străinătate pentru că în România nu există o facultate cu acest profil.

Colega lui, Ioana Zelko, de 18 ani, este în clasa a XII-a, la acelaşi liceu. Ioana a fost medaliată cu bronz în China, iar la Olimpiada mondială de astro-fizică a luat premiul I. „Eu am descoperit astronomia prin fizică. Pe lângă faptul că înţelegi unde te afli în Univers, la astronomie descoperi tot timpul lucruri noi", spune Ioana.

Viitor teolog, pasionat de astre

Denis Derecichei este elev în clasa a IX-a la Liceul Teologic Baptist din Oradea şi a fost medaliat cu bronz. Astronomia a descoperit-o la un curs extra­şcolar al unui profesor de fizică.

„Mă uitam de multe ori la documentare. Cel mai mult îmi plăceau stelele. Mă fascina mărimea lor. Vreau să-mi explic de ce Soarele este atât de mare în comparaţie cu Pământul şi cum de sunt distanţe aşa de mari în Univers", a spus Denis.

Mezinul Andrei Cuceu, elev în clasa a VIII-a la Şcoala generală „Dimitrie Cantemir" din Baia Mare, de 14 ani, a luat premiul al III-lea. „De mic mi-a plăcut Universul. Îmi plăcea să stau noaptea să mă uit la stele", spune Andrei Cuceu.

Profesorul îndrumător Marian Bică crede că România ar fi trebuit să fie pe locul al doilea în clasamentul pe ţări, după India. „În realitate, doar echipa Indiei a fost mai bine pregătită decât a noastră. Ceea ce era argint la noi ar fi trebuit să fie aur", declară el.

„Meritam locul I şi aur"

Profesorul Bică susţine că românii au fost mult mai buni: „Ruşii fac subiectele pentru proba teoretică, chinezii pe cele pentru proba practică, iar la acestea ei au ieşit câştigători. Eu am o copie a problemelor corectate şi pot dovedi cum am fost depunctaţi când au introdus notările în calculator". Românii nu au făcut contestaţie, pentru că au primit rezultatele prea târziu.

"Îmi place astronomia pentru că mereu apare câte o stea nouă, o gaură neagră."
Alberto Manca
medaliat cu argint

România, locul IV pe naţiuni

Olimpiada de astronomie din 2009 a avut loc între 8 şi 16 noiembrie în China, la Hang Yhou, un oraş aflat în apropiere de Shanghai.

România a participat cu un lot de şase elevi şi doi profesori şi a obţinut două medalii de argint, trei de bronz şi două premii speciale: unul pentru cel mai mare punctaj la proba observaţional şi celălalt, la proba practică. România s-a clasat pe locul patru pe naţiuni, după India, Rusia şi China.

No title
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite