Olimpic român admis la Oxford fără examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roland Batovski (19 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „C.D. Loga“ din Timişoara, a fost acceptat la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.

La 19 ani, spune că este convins că va putea face ceva pentru România, numai dacă pleacă din ţară. Povestea lui Roland Batovski, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „C.D. Loga" din Timişoara, este cea a unui copil obişnuit, pasionat de matematică, spune acesta. „Mă consider un elev puţin peste mediu, care şi-a dat interesul pentru ceea ce l-a pasionat. Nu trebuie să fii un geniu ca să ajungi la Oxford", este de părere Roland.

A fost tot timpul un elev eminent. Materiile pe care le-a îndrăgit le-a studiat din pasiune, în timp ce la restul a învăţat dintr-un simţ al datoriei. La sfârşitul clasei a XI-a, băiatul a decis că vrea să studieze în străinătate. „Am ales să plec pentru că vreau să fac cercetare în domeniul matematicii şi al informaticii. În România, partea asta este slab dezvoltată. Anglia a fost tot timpul printre ţările favorite", mărturiseşte acesta.

„Au contat activităţile extraşcolare"

S-a documentat despre oportunităţi, şi-a ales domeniul de studiu şi a luat legătura online cu o firmă care recrutează studenţi din toată lumea. A trimis un eseu motivaţional şi a completat un chestionar, alături de un test de cunoştinţe în domeniul specialităţii pe care şi-a ales-o - matematica. „Au apreciat că am şi activităţi extraşcolare, că am o mentalitate deschisă şi mai ales că sunt foarte interesat în a studia matematica. Am mai observat că cei din Anglia sunt înnebuniţi după activităţi de caritate, ­mi-au spus că asta a fost un factor determinant", a explicat tânărul.

Dosarul său a fost selectat şi a fost chemat la interviu în Marea Britanie. Acolo, bătălia era crâncenă - şase pe un loc. Roland Batovski a fost acceptat la cinci universităţi, dar a optat pentru Oxford. Singura condiţie este să obţină media 8 la Bacalaureatul din toamnă. „Mi-am dat seama că noi avem o serie de avantaje, pentru că studiem în liceu materii pe care ei le aprofundează abia în facultate", spune Roland.

Studiile şi condiţia socială

Ambii părinţi ai timişoreanului sunt piloţi, Roland fiind obişnuit să locuiască mai mult singur. Din punct de vedere financiar, tânărul spune că o familie din România care trăieşte decent şi-ar putea relativ uşor să-şi trimită copilul la studii în străinătate. „Părinţii mei m-au susţinut mai mult moral, pentru că nu au avut timp să se ocupe de mine. Eu mi-am văzut singur de treabă, pentru că m-a pasionat", mărturiseşte acesta.

Nici măcar când le-a dat vestea că vrea să plece, părinţii săi nu au fost lângă el. „I-am spus la telefon că vreau să plec şi mama a izbucnit în lacrimi. Îmi pare rău că nu i-am văzut reacţia", spune acesta.

Chiar dacă un an de studiu la Oxford costă 9.000 de lire, guvernul Marii Britanii a construit un sistem foarte avantajos pentru străinii care dovedesc că merită să studieze la ei. Roland a contractat un credit de la guvernul englez, care îi asigură plata studiilor pe parcursul celor patru ani. Tânărul va trebui să restituie aceşti bani statului englez abia când ajunge la un venit de peste 30.000 de lire pe an. „Practic, dacă eu nu ajung la acel salariu, am studiat gratuit. Dacă ajung să câştig 30.000 de lire pe an, cred că nici nu voi simţi acei bani", a apreciat elevul.

Cazare şi mâncare cu bani de acasă

Singurii bani pe care părinţii lui Roland vor trebui să-i asigure în decursul celor patru ani de studiu în Marea Britanie sunt cei de cazare în campusul universitar şi fondurile pentru hrană. „Este vorba despre aproximativ 5.000 de lire pe care trebuie să-i ai în fiecare an ca să poţi studia acolo", spune Roland. Ba, mai mult, în cazul în care Roland va avea merite deosebite pe parcursul facultăţii are şanse să câştige o bursă şi ­să-şi anuleze chiar şi creditul.

Pentru rezultatele pe care le-a obţinut, tânărul le mulţumeşte mai ales profesorilor şi spune că tinerii care pică Bacalaureatul în masă au o serie de lacune, pe care nu le pot recupera. Despre sistemul de învăţământ din România oscilează între a-l lăuda şi a-l critica. „Se poate face şcoală în România, dovadă că meritele sunt recunoscute internaţional. Din păcate, cei care sunt defavorizaţi social sau financiar nu prea au nicio opţiune. Nimeni nu-i sprijină, bursele sunt o bătaie de joc. Eu am fost printre primii 20 la olimpiada de matematică pe judeţ, dar cunosc elevi care au ajuns la proba pe ţară, au câştigat-o şi nu-i întreabă nimeni de sănătate în România", a apreciat elevul.

Odată ce va absolvi cursurile Universităţii din Oxford, Roland plănuieşte un masterat şi chiar un doctorat în Marea Britanie. Tânărul spune că nu se mai gândeşte să se întoarcă în ţară, întrucât, chiar cu diploma de acolo, în România nu crede că va avea vreun avantaj. Se gândeşte însă să le mulţumească celor cărora le datorează succesul de afară. „Mi-am dorit tot timpul să fac ceva pentru România. Cred că cel mai mult pot să fac pentru ţara mea şi pentru dascălii mei, de peste hotare. Acesta este visul meu, să schimb ceva în România, cu uneltele de acolo", a conchis Roland Batovski.

"Se poate face şcoală în România, dovadă că meritele sunt recunoscute internaţional. Din păcate, cei care sunt defavorizaţi social sau financiar nu prea au nicio opţiune.''
Roland Batovski elev

O valoare la câteva generaţii

Profesorii de la „C.D. Loga" se mândresc cu Roland. „Faptul că un elev al „C.D. Loga" a fost admis la o universitate de prim rang în ierarhia universităţilor mondiale este o imensă bucurie. Este o încununare a muncii depuse în toţi aceşti ani. Meritul îi revine lui, dar un rol important au avut şi dascălii de excepţie pe care i-a avut la clasă. Nu este o premieră pentru noi să trimitem un elev la studii în străinătate, dar asemenea valori apar rar, odată la câteva generaţii", ne-a declarat Tihomir Milin, directorul Colegiului
Naţional „C.D. Loga".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite