Olimpiada de la Padina, cu investitori din Congo!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iancu Caracota, prefectul judeţului Dâmboviţa, vrea să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022. Reprezentanţii Consiliului Judeţean caută investitori în ţările francofone din Africa, precum Senegal, Burkina Faso, Mali şi Congo, care nici măcar nu participă la Olimpiadă.

Vrabia mălai visează?! Autorităţile vor să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă la Padina

Patinoarul olimpic din Braşov pentru Festivalul Olimpic al Tineretului din 2013, o afacere de partid

Autorităţile dâmboviţene au planuri mari: şi-au propus să aducă Jocurile Olimpice de Iarnă în România în 2022! Mai precis, în Staţiunea Padina-Peştera din Munţii Bucegi. Nu au decât o singură problemă, staţiunea există deocamdată doar pe hârtie. În plus, drumul de acces, lung de aproximativ 45 de kilometri, este unul forestier şi nu poate fi parcurs decât cu maşinile de teren.

Pe platoul de la Padina peisajul este la fel de dezolant. Nu s-a turnat nici măcar o fundaţie de hotel, fără să mai vorbim de pârtii de schi sau patinoare, şi turiştii nu au la dispoziţie nici măcar spaţii de campare amenajate, WC-uri ecologice sau iluminat public. Prin comparaţie, Satul Olimpic de la Vancouver, care a găzduit Jocurile Olimpice în această iarnă, a pus la dispoziţia participanţilor nouă baze pentru desfăşurarea competiţiilor, plus alte trei baze de antrenament.

Asta pe lângă spaţiile de cazare necesare celor peste 6.500 de sportivi, antrenori, medici şi oficiali prezenţi la eveniment, la care s-au adăugat aproximativ 10.000 de ziarişti care au transmis de la faţa locului. În total, organizarea evenimentului a depăşit suma de 9,6 miliarde de dolari.

„Sperăm să fim aleşi"

Prefectul judeţului, Iancu Caracota (fost membru PDL), este optimist. El crede că ar putea rezolva problema cu 42 de milioane de euro: 25 de milioane pentru a investi în infrastructura rutieră către Staţiunea Padina-Peştera, plus alte 17 milioane pentru pârtiile de schi.

„Ne zbatem să depunem proiectul. Sperăm să fim aleşi. Şi reprezentanţii ţărilor francofone ne vor face lobby şi ne vor sprijini. Este logic că avem o şansă. Pentru asta ne batem", a declarat Iancu Caracota. Şi pentru început autorităţile dâmboviţene au plătit o firmă de consultanţă din Spania cu 10 milioane de lei pentru a afla dacă proiectul este realizabil.

Se caută investitori francofoni

image

Autorităţile din Canada au cheltuit 9,6 miliarde de dolari pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Vancouver 

De altfel, primul pas a fost o întâlnire cu ambasadorii ţărilor francofone din Africa, precum Senegal, Maroc,Burkina Faso, Mali şi Republica Congo, organizată astăzi la Târgovişte.

Aceştia au fost atât de interesaţi de proiect, încât o parte dintre ei au aţipit în timp ce arhitectul şef al judeţului, Dan Niţescu, prezenta proiectul viitoarei Staţiuni pentru Sporturi de Iarnă Peştera-Padina.

Caiet de sarcini stufos

Pentru ca o candidatură la organizarea Jocurilor Olimpice să fie validată, pretendentul trebuie să răspundă la 25 de probleme, divizate în nouă teme. Pentru a avea şanse să fie promovat de Comitetul Olimpic naţional, iar apoi acceptat de forul internaţional (CIO), un dosar trebuie să dovedească existenţa sprijinului guvernamental, dar şi al populaţiei din zona unde se doreşte organizarea.

De asemenea, în apropierea oraşului pretendent trebuie să existe aeroport internaţional, drumuri şi mijloace de transport moderne. În privinţa bazelor sportive, acestea trebuie să fie cel puţin în fază de proiect. Dosarul de candidatură al oraşului francez Annecy la organizarea JO de iarnă 2018, de pildă, are 400 de pagini. (Marian Burlacu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite