Olimpiada pentru Tineret, pe Valea Prahovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013, ediţia de iarnă, va presupune investiţii de 2,5 milioane de euro. România va găzdui în premieră jocurile olimpice de tineret, după ce Norvegia, singurul competitor, şi-a retras candidatura.

Comitetul Olimpic Internaţional, reunit în aceste zile la Istanbul, a decis ieri acceptarea României ca gazdă a Olimpiadei de Iarnă pentru Tineret din 2013.

Acesta va fi cel mai mare eveniment sportiv găzduit şi organizat pe Valea Prahovei. Staţiunile unde vor avea loc probele sportive sunt Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Râşnov şi Braşov.

Administraţiile locale vor trebui să facă investiţii de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Peste 3.000 de participanţi

Primarul localităţii Sinaia, Vlad Oprea, consideră că decizia ca România să organizeze olimpiada este o mare răspundere.

„Este o mare provocare, dar acesta este un exemplu de ceea ce înseamnă colaborarea între autorităţile locale din zonă, implicate în proiect.

Şi nu este vorba doar de competiţiile sportive, ci şi de faptul că se dezvoltă turismul”, a declarat ieri edilul. În prezent, în Sinaia există 9.000 de spaţii de cazare, urmând ca, până în 2013, numărul acestora să crească până la 20.000 de locuri.

Autorităţile locale se aşteaptă la cel puţin 3.000 de cereri de cazare pentru loturile de sportivi şi pentru oficiali pe perioada competiţiei.

Lucrări de amenajare

Pentru acest eveniment, la Sinaia se va reamenaja Pârtia Carp, cel mai bun domeniu schiabil din ţară, pentru proba de slalom special, iar cea de snowboard va fi amenajată pe Valea Soarelui.

În partea superioară a Pârtiei Carp vor fi montate două teleschiuri, iar toate pârtiile din staţiunea prahoveană vor fi înzăpezite artificial. Apa va proveni dintr-un lac artificial, care va fi construit în Valea Dorului.

La Râşnov vor avea loc săriturile cu schiurile. “Avem un sponsor pentru construirea trambulinelor, iar anul viitor, în octombrie, vrem să organizăm un concurs de sărituri pe trambulina de plastic.

De asemenea, am finalizat un proiect pentru construirea unei piste de biatlon, ca o alternativă la Predeal. Avem nevoie de 56 de miliarde de lei vechi, dar putem obţine aproape jumătate din fonduri structurale”, a declarat primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea.

Patinoar olimpic la Braşov

Alte probe sportive, precum competiţiile de patinaj artistic sau hochei se vor desfăşura la Braşov, unde municipalitatea are în proiect construirea unui patinoar de dimensiuni olimpice.

Tot la Braşov vor avea loc festivităţile de deschidere şi închidere. Azuga ar urma să organizeze probele de slalom uriaş, iar la Buşteni să aibă loc proba de schi fond. În Poiana Braşov vor avea loc probele de patinaj artistic, hochei şi short track, iar la Predeal proba de biatlon.

image

Este o mare provocare. Şi nu este vorba doar de competiţiile sportive, ci şi de faptul că se dezvoltă turismul

image


Vlad Oprea
primar Sinaia

image

Avem deja un sponsor pentru construirea trambulinelor, iar anul viitor, în octombrie, vrem să organizăm un concurs de sărituri pe trambulina de plastic

image


Adrian Veştea
primar Râşnov

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite