Turiştii şi localnicii s-au prins în hore la Zilele Olăneştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii şi localnicii s-au prins în hore la Zilele Olăneştiului
Turiştii şi localnicii s-au prins în hore la Zilele Olăneştiului

Cei mai puţin talentaţi şi-au conservat energia privind de pe băncuţe

În staţiunea Băile Olăneşti s-a tras aseară cortina manifestărilor dedicate Zilelor Olăneştiului. Fiind prima ediţie a unei astfel de sărbători, ca la orice început de drum, au mai fost şi stângăcii.

Duminică, sute de turişti şi localnici au urmărit în parcul central al oraşului formaţia de căluşari din Drăgăneşti-Olt şi Fanfara Clubului Copiilor din Râmnicu Vâlcea, precum şi un concert de muzică populară. Oamenii au uitat de grijile cotidiene şi s-au prins în sârbe şi hore împreună cu localnicii.

În apropiere erau amplasate standuri cu porumb copt sau fiert, tarabe cu suveniruri şi un tobogan imens pentru copii.
„Mâncarea este cam puţină şi mi-e teamă să nu leşin“

„Este o zonă foarte frumoasă. Eu şi soţul meu am vizitat multe locuri turistice din ţară, dar aici am găsit altceva. Am avut noroc că am venit în zile de sărbătoare şi ne-am distrat de minune“, a spus bucureşteanca Lucia Roşu. Un alt turist, pensionar, s-a arătat încântat că prin părţile locului se mai păstrează tradiţiile populare. „M-aş prinde şi eu în horă, dar sunt cam bătrânior şi n-am prea mâncat cine ştie ce, pentru că mâncarea este cam puţină şi mi-e teamă să nu leşin. Sunt aici de la 5 iulie. Am urmărit şi aseară spectacolul folcloric, care m-a impresionat. Astăzi, tinerii au alte înclinaţii, din păcate. Aici se pare că tradiţia se păstrează“, a menţionat Ion Toma, un pensionar din Târgovişte-Dâmboviţa.

Petrecere după buget, coane Fănică!

Sâmbătă, în deschiderea seriei de manifestări menite a marca acest eveniment, a avut loc o masă rotundă a oficialităţilor din localitate, intitulată „Băile Olăneşti în peisajul staţiunilor vâlcene“, urmată de lansarea unui ghid balnear şi turistic al staţiunii vâlcene.

Turiştii şi localnicii au putut vizita în parcul din Olăneşti o expoziţie a meşterilor populari şi au participat la un vernisaj de la bibliotecă, dar şi o expoziţie de vederi a oraşului. Au urmat mai multe concerte folclorice susţinute de Orchestra Rapsodia vâlceană şi grupul Rapsozii Oltului, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor.

Autorităţile locale s-au declarat mulţumite de mersul evenimentelor şi şi-au propus să organizeze cât mai des astfel de sărbători menite a binedispune turiştii.

„A fost prima ediţie pe care o organizăm după revoluţie. Am fost mulţumiţi după cum s-a derulat evenimentul. Pregătirile au fost realizate în funcţie de buget, care este de austeritate. Sperăm ca la anul să facem ceva de anvergură. În viitor dorim ca la Olăneşti să organizăm câte un concert folcloric la fiecare serie de turişti care vin în staţiunea noastră, la un interval de 18 zile”, a declarat Claudiu Noaje, organizator şi administrator public la Primăria din Băile Olăneşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite