Noi proteste în Băile Olăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi proteste  în Băile Olăneşti
Noi proteste în Băile Olăneşti

Micii întreprinzători se plâng că afacerile le sunt ruinate de monopolul pe apele minerale pus de societatea Riviera

În staţiunea Băile Olăneşti s-au adunat aseară peste o sută de persoane pentru a protesta împotriva monopolului deţinut pe izvoarele minerale din localitate de către firma Riviera.

Localnicii şi turiştii s-au strâns în faţa primăriei, susţinând că taxele puse la intrarea în incinta izvoarelor din staţiune sunt foarte mari, chiar prohibitive pentru unii dintre cei care au nevoie de tratament. Micii întreprinzători în turism, care se bazează pe acestea, au spus că nu le mai pot folosi, afacerile lor fiind duse în sapă de lemn.

„Este strigător la cer şi ne ruinează afacerile“

Ilie Verga, de 74 de ani, povesteşte că principala sa sursă de venit o constituia găzduirea turiştilor în pensiunea sa, iar acum cei care vin să se cazeze nu mai pot folosi izvoarele renumite pentru calităţile lor curative. „Niciodată nu s-au plătit taxe la izvoare. În acest moment, un turist care nu e cazat în bazele de tratament ale firmei Riviera nu mai poate beneficia de apele minerale decât contra cost. Acest lucru este strigător la cer şi ne ruinează afacerile. Numărul turiştilor a scăzut foarte mult”, spune omul. Acesta mai afirmă că accesul la izvoare se taxează cu 7 lei pe zi, iar pentru băile cu ape minerale tariful este de 22 de lei pe persoană.

În acest moment, de apele minerale din Olăneşti pot beneficia fără plată doar turiştii care vin cu bilet  de  tratament în hotelurile firmei Riviera. Aceştia primesc cipuri ori cartele cu ajutorul cărora  au acces în incintele izvoarelor. Până şi la faimosul izvor 24 turiştii trebuie să plătească în cazul în care nu deţin o astfel de cartelă.

„Am vrut să iau apă de la 24 şi, pentru că nu sunt cazat la hotel, ci la un localnic pe care îl cunosc de ani buni, a trebuit să plătesc în fiecare zi câte şapte lei. Nu mi se pare normal, mai ales că izvoarele vin din pământ, nu există niciun cost pentru producţia apei acelea“, spune Ionel Ganea, turist din Tulcea.

Dosarul concesiunii,  ţinut la secret

Nu este pentru prima dată când localnicii, dar şi turiştii din staţiunea vâlceană au protestat împotriva măsurii de introducere a taxei pe apa minerală. La începutul lunii mai, piaţeta din faţa primăriei staţiunii a fost plină de oameni furioşi pe conducerea firmei Riviera.

Autorităţile locale şi reprezentanţii Guvernului au promis atunci că vor ancheta modul în care Riviera a primit concesiunea tuturor izvoarelor din Olăneşti. „Nici în acest moment dosarul nu a fost desecretizat, chiar dacă în mai s-a promis acest lucru. Nu ştim care e redevenţa plătită statului şi nici obligaţiile firmei concesionare în această afacere“, a declarat Gheorghe Ciucă, primarul din Olăneşti.

În iunie, pe firul concesiunii din Olăneşti a intrat şi Consiliul Concurenţei, care a aplicat şi o amendă societăţii Riviera pentru sustragerea de la verificări. Cu toate acestea, oficialii Consiliului spun că ancheta propriu-zisă ar putea fi de durată, poate ţine chiar şi o jumătate de an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite