O defecţiune la cârmă a provocat tragedia de pe lacul Ohrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O defecţiune la cârmă a provocat tragedia de pe lacul Ohrid
O defecţiune la cârmă a provocat tragedia de pe lacul Ohrid

O navă care transporta turişti în Macedonia s-a scufundat în mai puţin de un minut. Oficiali bulgari susţin că un incident survenit la cârmă ar fi cauza naufragiului unei nave în care şi-au pierdut viaţa 19 turişti .

Un vas macedonean care transporta turişti, în majoritate bulgari, s-a scufundat sâmbătă în lacul Ohrid din Macedonia. În urma incidentului, peste 19 persoane au murit, alte 50 fiind salvate. Căpitanul vasului a pierit în accident. Preşedintele bulgar, Gheorghi Pârvanov, a evocat aseară un incident survenit la cârmă ca fiind una dintre cauzele cele mai plauzibile ale naufragiului.

„Există mai multe versiuni, dar cea mai serioasă pare să indice că un cablu care lega cârma de bară a cedat“, a explicat preşedintele presei. El a mai spus că „mişcarea provocată de panică“ în momentul în care ambarcaţiunea - supraîncărcată - a început să se scufunde, a agravat situaţia. Un martor ocular pare să confirme ipoteza defectării cârmei: „Mă aflam la bordul maşinii mele şi în dreapta mea, la 250-300 m de mal, am văzut un vas încărcat cu turişti care, dintr-un motiv inexplicabil, a virat brusc la dreapta ca un papuc zburător şi s-a aplecat imediat pe o parte. S-a scufundat în 30 de secunde“.

Unul dintre supravieţuitori, Ivan, un turist bulgar, a povestit pentru postul naţional de radio din ţara sa că „vaporul a început să se scufunde imediat“. „Toată lumea încerca să se salveze agăţându-se de bucăţi de lemn sau de colaci de salvare. Dar nu erau suficienţi colaci şi nici suficiente veste de salvare ca să le ajungă tuturor.

Eu m-am agăţat de o placă, în timp ce soţia mea se ţinea de un colac împreună cu alte trei femei până când un vapor a venit să ne salveze“, a declarat el. Preşedintele Pârvanov a sosit la Ohrid (sud-vestul Macedoniei), la câteva ore după dramă. 12 dintre cele 19 victime erau turişti bulgari, potrivit unui bilanţ oficial. Şeful statului bulgar a prezentat condoleanţe familiilor victimelor, exprimându-şi - totodată – „gratitudinea“ faţă de cetăţenii macedoneni care au venit în ajutorul naufragiaţilor din proprie iniţiativă, precum şi faţă de autorităţi, pentru reacţia lor rapidă. Părvanov a primit din partea omologului său macedonean, George Ivanov, fotografii şi înregistrări video care ar putea ajuta ancheta.

Vasul era supraîncărcat


Naufragiul navei „Iliden“ este unul dintre accidentele cele mai grave care au avut loc pe lacul Ohrid. Ambarcaţiunea transporta peste 70 de pasageri, în timp ce ea fusese prevăzută pentru maximum 53 de persoane. Martorii oculari susţin că totul s-a întâmplat fosrte repede. Nava s-a scufundat în mai puţin de un minut. Ministrul transporturilor şi comunicaţiilor, Mile Janakieski, şi-a prezentat demisia, „din considerente morale după această teribilă tragedie“. Agenţia de presă macedoneană MIA a transmis că ambarcaţiunea turistică avea autorizaţie pentru transportul a 45 de persoane, dar, potrivit echipelor de salvare venite la locul scufundării, în momentul accidentului la bordul vasului s-ar fi aflat nu mai puţin de 74 de pasageri, în mare parte turişti din Bulgaria. Vasul Ilinden, construit în anul 1924 în Germania, se afla în bune condiţii tehnice şi avea permis de navigaţie până pe 23 mai 2010, potrivit unui comunicat oficial al guvernului de la Skopje.

Doliu naţional în Bulgaria şi Macedonia


Guvernul bulgar a decretat o zi de doliu naţional în memoria victimelor naufragiului. În afară de ziua de doliu naţional, fixată pentru luni, Executivul de la Sofia a anulat festivităţile prevăzute cu ocazia ziua Unităţii bulgare, sărbătorită astăzi. Guvernul macedonean a declarat pentru astăzi zi de doliu naţional. Premierul bulgar a ordonat ca avionul Guvernului, un Tupolev-154, să repatrieze supravieţuitorii.


Azi-dimineaţă


Incident nautic şi în Filipine


Operatiuni de salvare au avut loc, astăzi, şi în Filipine, după ce un feribot care transporta peste 800 de pasageri a cerut ajutor printr-un mesaj radio, fiind în dificultate din cauza vremii nefavorabile. Căpitanul feribotului Superferry 9 a dat ordin pasagerilor să abandoneze nava după ce aceasta se înclinase periculos. Un cargou, Myriad, şi mai multe nave de pescuit au fost trimise la locul incidentului. Din păcate cel puţin două persoane s-au înecat când cei peste 800 de pasageri înspăimântaţi şi peste 100 de membri ai echipajului au fost evacuaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite