Ofiţerul mort în Afganistan a visat de mic să se facă militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul Marcel Tiberius  Petre, ucis lângă Kabul, a fost un model pentru comunitatea în care a crescut. Un ofiţer român a fost ucis în Afganistan, într-un schimb de focuri de armă cu insurgenţii, a informat ieri dimineaţă, Ministerul Apărării.

Căpitanul Tiberius Petre făcea parte din Batalionul 1 Forţe pentru Operaţii Speciale „Vulturii”. El conducea o misiune de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate, atacată de insurgenţi.

Trupa de soldaţi români şi americani condusă de Petre a intervenit în jurul orei 4.00 (ora României), la aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Kabul, în sprijinul subunităţii aflate în dificultate. În schimbul de focuri, ofiţerul român a fost împuşcat. El a fost evacuat de urgenţă cu un elicopter, dar în jurul orei 4.30 a decedat, în timpul transportului către spital.

Ofiţerul avea 33 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la a doua misiune în Afganistan. Era angajat din anul 2000 în Ministerul Apărării Naţionale, a absolvit Academia Forţelor Tereste şi locuiaîn Sângeorgiu de Mureş, localitate limitrofă municipiului Târgu-Mureş.

Cadavrul său urmează să fie transportat în zilele următoare la Târgu-Mureş, ne-a declarat maiorul Constantin Spânu, din partea biroului de informare al MApN.

Şoc la Iernut

Ofiţerul era de loc din orăşelul mureşean Iernut şi era cunoscut de vecini drept un băiat foarte liniştit. Rămas orfan de tată de la o vârstă fragedă, tânărul a visat mereu să ajungă în armată, de aceea era mai tot timpul cu cartea în mână.

„Îl cunoşteam din 1989, de când m-am mutat în bloc şi nu-mi vine să cred că nu mai e. Parcă îl văd şi acum în faţa blocului la joacă. Îmi amintesc că venea acasă în uniforma militară de la şcoala din Sibiu şi ne uitam la el cu admiraţie. Unii mai tineri ne întrebau pe noi cine e. Era un copil tare liniştit, respectuos, un copil care a avut o viaţă grea, pentru că a crescut de mic fără tată”, spune Nicolae Puiac, unul din vecinii familiei Petre.

Tibi, cum îi spuneau cunoscuţii, mai avea două surori şi un frate mai mic, plecaţi cu toţi în străinătate. „Mama sa locuieşte singură. E groaznic ce s-a întâmplat, mai ales că mama lui spunea mereu că mai are două săptămâni până ce i se termina stagiul militar şi se întoarce acasa”, mai povesteşte Nicolae Puiac. Sufocată de durere, Maria Petre nu a putut să stea de vorbă cu jurnaliştii.

„E groaznic ce s-a întâmplat, e cumplit pentru o mamă să afle că i-a murit băiatul. Păcat de el că era aşa om bun”, spune Noemi Sabău, o vecină a Mariei Petre.

Generaţia tânără, copiii vecinilor căpitanului, se arată şi ei şocaţi de cele întâmplate. „Îl cunoaşteam pe nenea Petre de când eram mici. Nu ne vine să credem că a murit. Parcă acum îl vedeam venind acasă împreună cu soţia şi fiica lui”, spune Andrei Fulop, de 14 ani. (a contribuit Sorina Szakats)

Lăudat de camarazi

Şi camarazii de arme au doar cuvinte de laudă la adresa lui. „A fost foarte apreciat de subordonaţi, un profesionist, avea pregătire polivalentă. Era la a doua misiune, pentru prima primise numeroase distincţii atât interne cât şi internaţionale”, ne-a declarat maiorul Dorel Danciu,  responsabil comunicare şi relaţii publice al Unităţii Militare 01010 din Târgu Mureş.

Armata Română participă la misiunile internaţionale din Afganistan din anul 2005, iar căpitanul Petre este al zecelea militar român ucis în Afganistan. Cei mai mulţi dintre aceştia au murit din cauza exploziilor produse de minele artizanale.

Pe baza asigurării de viaţă incheiată de Ministerul Apărării Naţionale pentru fiecare luptător, familia unui militar care moare în Afganistan primeşte 80.000 de euro de la firma de asigurări, iar MApN oferă în plus 100 de solde lunare.

De la începutul anului 2009, la cererea NATO, trupele româneşti din Afganistan au fost suplimentate cu 135 de oameni şi numără, în prezent, 956 de militari. Dintre aceştia, 899 acţionează în cadrul ISAF (International Security Assistance Force), iar 57 în cadrul misiunii Enduring Freedom. Militarii din forţele pentru operaţii speciale (Special Operations Forces – SOF) reprezintă elita Armatei Române şi acţionează în cadrul ISAF, sub comanda NATO, în zona de est a Afganistanului.

Batalionul de la Târgu Mureş a mai avut doi oameni grav răniţi în Afgnistan - sergenţii Valerică Slăniceanu şi Laurenţiu Şerban. Conform legislaţiei româneşti, SOF au voie să acţioneze şi pe teritoriul României, şi în afara acestuia. Dar potrivit doctrinei forţelor speciale, acţiunile specifice acestor trupe sunt "misiunile în medii ostile, interzise sau sensibile din punct de vedere politic".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite