Ofiţerii săltaţi de DGA se îmbrăcau în poliţişti şi opreau în trafic maşini de lux pentru a obţine şpagă de la şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii au început urmărirea penală împotriva a 31 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la proxenetism, complicitate la prostituţie, favorizarea infractorului, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.

Conform anchetatorilor, agenţii de poliţie se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei şi aveau ca atribuţii depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege (contravenţii şi infracţiuni).
Ei foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi purtau uniforma instituţiei şi, de asemenea, în majoritatea situaţiilor a rezultat că au selectat în trafic anumite autoturisme - din categoria superioară sau de lux, pe care le surprindeau în legătură cu încălcarea unor norme legale, ori le verificau prin mijloacele din dotare şi dacă se constatau anumite deficienţe le verificau, inclusiv pe conducătorul auto, după care erau stabilite normele încălcate şi sancţiunea care în mod normal ar fi trebuit aplicată pentru respectiva faptă (contravenţie sau infracţiune).

Banii împărţiţi la finalul turei

I se aduceau la cunoştinţă conducătorului auto aceste aspecte, apoi imediat, se pretindeau de la şoferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constată fapta comisă, pentru a nu fi aplicată sancţiunea legală sau pentru a nu fi făcute alte demersuri legale.
În urma demersurilor de pretindere, primeau de regulă sumele de bani/foloasele, nu constatau abaterile şi nu sancţionau persoanele vizate sau nu sesizau organele competente să aplice sancţiuni. După primirea sau la sfârşitul turei, în unele situaţii agenţii împărţeau între ei banii astfel obţinuţi (sume cuprinse intre 50 si 600 de lei).

De asemenea, mai susţin procurorii, agenţii de poliţie se deplasau periodic în zonele din raza lor de competenţă teritorială unde se desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism. Din probele administrate a rezultat că unii dintre ei le cunoşteau pe aceste persoane şi, în special, pe proxeneţi de la care primeau frecvent sume de bani -- pentru a nu constata faptele şi a nu aplica sancţiuni.

Prostituate, torturarate
De asemenea, a mai rezultat, potrivit probatoriului administrat că cei în cauza ar fi surprins persoane de sex feminin care practicau prostituţia şi le-ar fi pretins sume de bani, iar dacă acestea refuzau foloseau mijloace violente de natură să intimideze persoanele vizate şi să le asigure în continuare controlul asupra activităţilor de prostituţie şi proxenetism, precum şi veniturile aferente. Pe unele dintre ele, le-ar fi ars chiar şi cu ţigarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite