Ofiţerii SRI zboară în ţările calde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi vara toridă şi-a intrat în drepturi, iar temperaturile sunt greu de suportat în România, ofiţerii SRI îşi fac datoria şi zboară acolo unde e nevoie de ei, în ţări şi mai calde. Iar pentru că unele deplasări sunt urgente, SRI nu mai are timp să organizeze licitaţii şi cumpără bilete de avion de la o singură firmă.

Pentru activităţile din anul 2010, Serviciul Român de Informaţii, prin UM 0929 Bucureşti, a cumpărat bilete de avion, pe rute internaţionale, în valoare de peste 200.000 de euro şi peste 50.000 de lei, fără TVA. Această sumă se obţine analizând textele anunţurilor de achiziţie publicate de UM 0929 pe site-ul e-licitatie.ro.
Cea mai mare valoare a biletelor de avion cumpărate pentru anul 2010 a fost stabilită în urma licitaţiei din 12 decembrie 2009. Anunţul de atribuire a licitaţiei a fost publicat pe site-ul e-licitatie.ro la data de 26 martie 2010. Licitaţia a fost câştigată de firmele Olimpic International Turism Srl, de la care se cumpără bilete în valoare de 51090 de euro, Danco Pro Communication, care a furnizat bilete în valoare de 124500 euro, şi ING Development  – Alto Tours, care a vândut bilete în valoare de 24410 euro. Toate aceste sume sunt fără TVA. Documentaţia de atribuire a contractului arată că angajaţii SRI trebuie să zboare spre o serie de destinaţii “banale”  – mai exact capitalele unor ţări în care România are ambasade sau în care există sediile unor organizaţii internaţionale. Dar există pe lista biletelor de avion cumpărate de  SRI şi alte destinaţii, mai exotice. Cea mai mare valoare şi cel mai mare număr de bilete cumpărate sunt pentru călătoriile spre Bruxelles (unde se află sediile NATO şi Uniunii Europene). Astfel, 66 de bilete pentru Bruxelles costă circa 31.600 de euro. Ca număr de bilete, după Bruxelles urmează Budapesta (!), SRI având nevoie de 36 de bilete spre această destinaţie. Câte 18 bilete sunt rezervate pentru Berlin şi Beijing, iar 17 bilete sunt necesare pentru Amsterdam. Spre Washington şi Londra zboară câte 12 angajaţi ai SRI, iar spre Moscova călătoresc 9 oameni. În categoria destinaţiilor “de vacanţă” putem include Granada (Spania) – zece bilete, Las Vegas (SUA) – opt bilete, Veneţia (Italia) - şase bilete şi Singapore – trei bilete.
După licitaţia din decembrie 2009, SRI a continuat să cumpere bilete de avion internaţionale, dar fără a mai organiza licitaţii. Achiziţiile ulterioare s-au făcut prin “negociere fără anunţ de participare”, motivându-se existenţa unor “situaţii de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”.
Interesant este faptul că aproape toate achiziţiile realizate fără licitaţie s-au făcut de la aceeaşi firmă, aceasta fiind S.C. Danco Pro Communication Srl. Anunţuri de atribuire de contracte pentru aceasă firmă, fără licitaţie, au fost publicate în datele de 16 februarie, 4 martie, 19 martie,  6 mai, 28 mai, 8 iunie, 18 iunie, 1 iulie şi 27 iulie 2010. Valoarea totală a biletelor de avion cumpărate de SRI, fără licitaţie, de la firma Danco Pro Communication este de 19215 euro plus 49208 lei, fără TVA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite