Oficialităţile, îngrijorate de lipsa angajaţilor specializaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ca platformă pentru întreaga regiune, în vederea oferirii de răspunsuri practice la problemele legate de şomaj şi excluziune socială şi ca mijloc de avansare a unor propuneri viabile, pentru

ca platformă pentru întreaga regiune, în vederea oferirii de răspunsuri practice la problemele legate de şomaj şi excluziune socială şi ca mijloc de avansare a unor propuneri viabile, pentru ocuparea forţei de muncă pe termen lung, din punct de vedere calitativ şi promovarea dezvoltării economice a regiunii.

Bistriţa, în poziţie avansată
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Muncii, Valer Bindea, operaţiunea de semnare a pactului este parte a proiectului PHARE EUROPEAID şi este prevăzut să demareze pregătirea proiectelor de dezvoltare a ocupării locale, cu acţiuni diverse, precum reducerea şomajului şi reducerea inegalităţilor. Actorii semnatari au fost chemaţi să demareze de urgenţă proiecte, cu care să se vizeze fondurile structurale, în valoare de 3,5 miliarde euro, destinate din ianuarie 2007 ţării noastre, pentru calificarea forţei de muncă. Bindea ne-a declarat că în fiecare regiune de dezvoltare au demarat în ultimele luni proiecte locale pilot, dând exemplu judeţul Bistriţa, unde peste 90 de proiecte sunt deja elaborate, în colaborarea unor firme cu Agenţia de Formare Profesională şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, aşteptând ca fondurile să devină operaţionale.
Primarul municipiului Zalău, Radu Căpâlnaşiu, a ridicat problema lipsei forţei de muncă cu înaltă calificare, investitorii având dificultăţi în a-şi găsi oameni specializaţi. "Tinerii cu o bună calificare preferă să emigreze, iar firmele de top internaţional au putut cu greu să-şi completeze din ţară necesarul de profesionişti", a spus Căpâlnaşiu. Aceasta în condiţiile în care Regiunea de Nord-Vest are cea mai redusă rată a şomajului, doar 4,5 la sută. Valer Bindea a opinat că o soluţie ar fi calificarea superioară a forţei de muncă, ce ar duce şi la o recompensare mai motivantă. Directorul ADRNV, Claudiu Coşieru, a afirmat că o soluţie ar fi renunţarea la pragul de pensionare, acest curent fiind tot mai vehiculat în vestul Europei, confruntat cu aceeaşi criză.

Răbdare cu romii
Demnitarii din nord-vestul ţării sunt preocupaţi şi de lipsa de interes a unor categorii sociale pentru muncă. "Ar trebui să regândim la nivel naţional şi internaţional dacă merită să investim pentru crearea de locuri de muncă pentru cei care nu sunt interesaţi de acestea", a spus directorul executiv din Consiliul Judeţean Satu Mare, Ioan Chiş. Acesta a intervenit pe lângă un manager privat pentru angajarea unei persoane de origine romă, care a solicitat ridicarea cuantumului venitului minim garantat, dar care a refuzat angajarea. Problema romilor îl preocupă şi pe prefectul de Maramureş, Gyongyke Bondi, care a sugerat combinarea programelor sociale cu calificarea în muncă. "Aceste probleme le avem în toată ţara", a replicat Bindea, care a cerut mai multă răbdare în activitatea de atragere în muncă a comunităţilor de romi. Expertul spaniol Paolo Padroso a sugerat modelul Tony Blair din Anglia, unde nu există a 5-a opţiune, dacă şomerul refuză formarea profesională, educaţia, locul sau opţiunile de muncă create.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite