Oficial CE: Un nou acord cu România va fi unul comun UE şi FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă România va încheia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, atunci acesta va fi unul comun cu Uniunea Europeană, a afirmat şeful delegaţiei Comisiei Europene (CE), Laurent Moulin

"Cred că există un acord cu statele UE, că acordurile cu FMI ar trebui să fie acorduri comune CE - FMI. Fondul Monetar Internaţional este de acord cu acest lucru. Deci, dacă va exista un nou program cu România, acesta va fi unul comun UE şi FMI", a spus Moulin, prezent la un seminar pe teme economice organizat la Bucureşti de Asociaţia Întreprinderilor Italiene din România Unimpresa.

Oficialul a adăugat însă că este foarte devreme să se discute despre un nou acord. "Vom avea o misiune în România în octombrie şi toate aceste întrebări vor fi discutate împreună", a precizat Moulin.

Şeful delegaţiei Comisiei Europene pentru Cehia, România, Polonia şi Slovacia a vorbit de necesitatea accelerării absorbţiei fondurilor europene. "Ceea ce vrem noi să subliniem la Comisie este că exisită un potenţial mare în cazul fondurilor europene şi că este nevoie de reforme interne pentru a accelera absorbţia fondurilor structurale", a spus Moulin.

În privinţa implementării programului de asistenţă convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană (CE), oficialul a a spus că ,deşi au existat unele întârzieri, se află pe calea cea bună.

"Trebuie să spunem că s-au întâmplat foarte multe lucruri pozitive şi că programul acesta este pe drumul cel bun. Implementarea s-a dovedit a fi bună cu toate că au existat întârzieri", a spus Moulin, la un seminar.

El a precizat că unele întârzieri au fost generate de climatul politic pentru că a fost un an electoral, dar a menţionat pe de altă parte complexitatea reformei şi a măsurilor cerute de FMI şi CE.

Întrebat dacă Guvernul nu va respecta angajamentul cu FMI în ceea ce priveşte creşterea salariilor, el a spus că nu doreşte să facă speculaţii pe acestă temă, dar că este încrezător că Guvernul va respecta angajamentele asumate.

Laurent Moulin a afirmat că, în următorii cinci ani, România va avea o creştere potenţială de 3% pe an, dar că ulterior nivelul va creşte, în funcţie de modul de implementare a reformelor.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în Parlament, că în 2011 România va semna un nou acord cu FMI, adăugând că nimeni nu împrumută România acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

România are un acord în derulare cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliarde de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite