Octav Cozmâncă, martor în procesul de corupţie al lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octav Cozmanca
Octav Cozmanca

Octav Cozmâncă a fost audiat astăzi la Curtea Supremă în calitate de martor în dosarul “Trofeul calităţii”, el declarând că fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase nu s-a interesat de finanţarea campaniei sale electorale din 2004, iar cei care doreau să sponsorizeze discutau cu directorul de campanie.

“Campaniile pentru prezidenţiale şi pentru alegerile parlamentare s-au suprapus până în primul tur, iar Adrian Năstase a candidat şi pentru Parlament. Campania pentru prezidenţiale a fost campania PSD plus PUR, nu a fost a lui Adrian Năstase personal”, a declarat în faţa instanţei fostul lider social-democrat Octav Cozmâncă.


Instanţa supremă a reluat, luni, dezbaterile în dosarul "Trofeul calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase este judecat pentru fapte de corupţie, în legătură cu modul de organizare a campaniei prezidenţiale din 2004.
El a precizat că cei care doreau să sponsorizeze campania PSD discutau cu directorul de campanie şi mandatarul financiar.


A analizat posterele înrămate cu liderii PSD


“Aceste persoane nu comunicau cu nimeni din partid, nici măcar cu candidaţii, despre intenţia unor persoane de a sponsoriza partidul", a mai spus Cozmâncă.
Lui Octav Cozmâncă i-au fost prezentate trei postere înrămate ale lui Adrian Năstase, Ion Iliescu şi Mircea Geoană, el spunând că primele două au fost în dotarea sediilor PSD din ţară, ca urmare a unei comenzi făcute la o tipografie.


"Asemenea postere nu puteau fi folosite în campanie, fiind de alte dimensiuni decât cele prevăzute de lege şi nefiind permise însemnele naţionale pe materiale", a spus Octav Cozmâncă, referind-se la faptul că în toate cele trei postere preşedinţii PSD aveau în spate steagul României.
Octav Cozmâncă a mai spus că încheierea contractelor pentru producerea de materiale electorale se făcea de către mandatari.
"Aceleaşi persoane se ocupau şi de modalitatea de executare a contractelor", a precizat Cozmâncă.


Hrebenciuc, declaraţii despre campania electorală


În urmă cu o săptămână, instanţa supremă l-a audiat, în calitate de martor, pe deputatul social-democrat Viorel Hrebenciuc, el declarând că în PSD nu se discuta nimic despre fonduri în perioada campaniei electorale, trezorierul partidului fiind cel care se ocupa de strângerea acestora.
"Ştiu că a existat un afiş cu Adrian Năstase, în perioada precampaniei din anul 2004 pentru prezidenţiale. Era un afiş mai mare decât posterele normale şi era destinat distribuirii în filialele din teritoriu ale partidului. El a fost tipărit de Eurografica şi acum îmi amintesc că avea şi însemnul tricolorului, ceea ce nu este permis pentru afişele stradale în perioada campaniilor. Eu nu ştiu să fi existat o relaţie oficială contractuală cu tipografia Eurografica pentru acea campanie", a spus Hrebenciuc.

Adrian Năstase este judecat pentru corupţie

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
În acest dosar mai sunt inculpaţi Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»".
"În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite