Ocnele Mari pot scăpa de codul roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ocnele Mari pot scăpa de codul roşu
Ocnele Mari pot scăpa de codul roşu

Specialiştii susţin că terenul a început să se stabilizeze în zona de prăbuşire şi la 1 noiembrie alerta ar putea fi ridicată

Autorităţile şi specialiştii implicaţi în prăbuşirea controlată a Câmpului I de sonde din oraşul Ocnele Mari au analizat fenomenul după trei luni de la producerea lui.

„Până în momentul de faţă au ieşit din caverna din Câmpul I de Sonde 550.000 de metri cubi de saramură. Ea a fost depozitată în lacul din Câmpul II, în lacul nou, în Câmpurile de Sonde III şi IV. O parte a fost preluată de combinatul Oltchim şi Uzinele Sodice Govora (USG). Specialiştii susţin că în cavernă ar mai fi aproximativ 40.000 - 50.000 de metri cubi de saramură care ar putea să iasă la suprafaţă, dar nu vor fi probleme deoarece poate fi preluată de craterul care s-a format“, ne-a declarat astăzi Petre Iordache, primarul oraşului. Conform spuselor sale, circumferinţa craterului format în urma prăbuşirii terenului e între 3.000 şi 4.000 de metri pătraţi. 

„O să ne luăm altă casă cu banii pe care or să ni-i dea“

Saramura care a ieşit din Câmpul I de sonde a afectat casele şi culturile agricole ale oamenilor din zona lacului nou, în zona Cosota. „Au fost afectate locuinţele familiilor Hodorog şi Ciriperu, dar şi culturile agricole din opt gospodării“, a explicat Iordache.

Ion şi Gherghina Hodorog  locuiesc la tabăra Ocniţa din august. „Deocamdată stăm tot la tabără că nu avem unde în altă parte. Aici nu avem căldură, dar sperăm să ne despăgubească cât mai repede. Sunt nişte acte care ne ţin în loc, dar o să se rezolve. Am optat pentru bani, deoarece durează foarte mult până ne construiesc altă casă. O să ne luăm altă casă cu banii pe care or să ni-i dea, tot în Ocne“, povesteşte Gherghina Hodorog. Ana Ciriperu locuieşte şi ea, din august, într-o garsonieră, într-un bloc din Ocne.

Case noi, în Căzăneşti

În noiembrie 2009, vor fi finalizate şi şase locuinţe din cele 20 care se construiesc pentru sinistraţi, în cartierul Căzăneşti din Râmnicu Vâlcea. Celelalte 14 locuinţe vor fi gata în 2010. Toate casele sunt construite de SC Conversmin SA, societate a Ministerul Economiei, care se ocupă cu despăgubirea oamenilor afectaţi şi cu ecologizarea terenului. „În ele se vor muta familia Bratu, Ciriperu şi Chiripuş din zona Cosota care au fost afectate de saramura din Câmpul I şi alte trei de pe strada Ştrandului care au avut de suferit de pe urma prăbuşirii Câmpului II“, spune Petre Iordache. Edilul a mai susţinut că la 1 noiembrie va fi ridicat şi codul roşu din zonă, deoarece nu mai există riscul ca saramura să mai afecteze locuinţe şi bunuri, iar nivelul în lacul nou a scăzut cu un metru şi jumătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite