Alertă la Ocnele Mari din cauza saramurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alertă la Ocnele Mari din cauza saramurii
Alertă la Ocnele Mari din cauza saramurii

Nivelul apei în bazinul de retenţie a atins, ieri, cota de 267,21 metri şi a pătruns în grădinile localnicilor din cartierul Cosota. Opt familii din Ocnele Mari sunt pe punctul de a fi evacuate din calea saramurii care le ameninţă casele. Oame­nii au fost înştiinţaţi să-şi strângă bunurile pentru a fi duse la adăpost.

Prăbuşirile de teren în Câmpul I de sonde din Ocnele Mari s-au intensificat vineri seară, fapt care a dus la creşterea nivelului de saramură în crater şi în lacul nou din zona caselor din cartierul Cosota. Nivelul saramurii în bazinul de retenţie a atins, ieri, cota de 267,21 metri, iar autorităţile au declanşat alerta de preevacuare pentru opt familii.

„Am informat cele opt familii ale căror case vor fi inundate în momentul în care saramura va ajunge la cota de 269 de metri să îşi strângă bunurile şi să le mute la Tabăra Ocniţa. Există riscul ca nivelul saramurii să crească în următoarele zile”, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea. Ieri dimineaţă, în zonă erau 87 de pompieri, jandarmi şi poliţişti cu 20 de maşini care vor ajuta la evacuarea bunurilor şi animalelor din gospodării.

Oamenii şi-au strâns lucrurile

Familiile care vor fi inundate dacă saramura atinge cota de 269 de metri sunt Ţarfulea, Chiripuş, Smărăndescu, Comănceanu, Bratu, Uţă, Fetele şi Cismaru. Acestea însumează 37 de persoane şi vor fi mutate la Tabăra Ocniţa. „Am strâns o parte din lucruri şi le mut mai pe deal, pe terenul meu. Nu le duc la adăpostul pe care l-au amenajat autorităţile. Suntem opt persoane şi ne-au dat o cameră. Unde să stăm atâţia?”, se întreba ieri Nicolae Uţă.

Saramura era, ieri, la un metru de temelia casei familiei Ţarfulea. „Cei care au construit barajul în zona locuită au fost nebuni. Trebuia să ne facă întâi case şi pe urmă să dea drumul la apă peste noi. Grădina mea e sub saramură. Am mutat coteţul de găini şi câinele, că venea apa peste ei”, a spus supărată Ionica Ţarfulea.

Salina Ocnele Mari a fost inaugurată

image

Cel mai mare parc salin din ţară a fost inaugurat ieri. Parcul, amenajat la 225 de metri sub nivelul mării, se întinde pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. În interiorul salinei au fost amenajate o biserică, un muzeu, un restaurant, magazine de suvenire, baruri, un teren de fotbal şi unul de baschet, spaţii speciale pentru tenis de masă şi pentru biliard, locuri de joacă pentru copii şi o piscină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite